Haridusarutelu Toompeal: õpetajaamet tuleb muuta ihaldusväärseks

Ann VaidaHaridus

Kolmapäeval riigikogus peetud haridusdebatt päädis tõdemusega, et Eesti kooli ootab helge tulevik vaid siis, kui õpetajaamet tõuseb taas ausse, mis omakorda eeldab õpetajatele väärt palga maksmist.

„Kui õpetajaamet ei muutu juba lähiajal ihaldusväärseks ja kui vabadele õpetajate kohtadele ei teki reaalset konkurssi, siis mõne aja pärast ei ole enam neid, kes lapsi õpetaksid,“ ütles Tartu Hugo Treffneri Gümnaasiumi direktor Ott Ojavee sotsiaaldemokraatide korraldatud arutelul. Tema sõnul sõltub õpetajate järelkasvu küsimuse lahendamisest otseselt  ka see, kas Eesti on edaspidi edukas ja innovatiivne riik.

„Õpetajate puudusest on saanud üleriigiline probleem, õpetajad on linnakoolides ülekoormatud ja alarahastatud võrreldes neile pandud ootustega. Lisaks on andekas laps koolis tema võimete kohaselt õpetamata ja suured puudujäägid on õpetajakoolituses,“ loetles Ojaveer kesksemaid  probleeme.

Palgatõusu kõrval aitab õpetajakutset populaarsemaks muuta ka rida muid asju. Triin Noorkõiv MTÜst Alustavat Õpetajat Toetav Kool tõi välja, et igal õppeaastal on Eestis ca 800 alustavat õpetavat,  kellest 45 protsenti ei vasta kvalifikatsiooninõuetele ja kellest teist õppeaastat alustab keskmiselt 73 protsenti ja neljandat 55 protsenti. „Kui inimesed kooli jõuavad, siis paljud asjad taanduvad kooli üldisele õhustikule ja kooli juhtimisele,“ rääkis Noorkõiv. „Koolijuhtidel kui tööandjatel on oluline roll selles, et koolides oleks positiivne kliima ja et alustavad õpetajad ei jääks omapäi ning saaksid vajalikku tuge.“

Tallinna Ülikooli Haridusteaduste instituudi direktori Kristi Vinter-Nemvaltsi sõnul rikastab kooli kindlasti see, kui klassi ette astuvad need erialaspetsialistid, kes kaaluvad karjääripööret või on valmis koolis töötama osalise koormusega. „Alustaval õpetajal ei saa olla samad koormusnõuded, mis kogenud õpetajatel,“ märkis Vinter,  kelle sõnul on siin üheks märksõnaks paindlikkus.

Pühajärve kooli hoolekogu liikme Teet Reedi sõnul liigub riik selgelt selles suunas, et õpetaja palk tõuseks. „Nii nagu Eesti riik hoolitseb oma õpetaja eest, nii hoolitseb ta oma tuleviku eest,“ tsiteeris Reedi president Toomas Hendrik Ilvest.

Riigikogu konverentsisaalis peetud arutelu modereerinud riigikogu liikme ja endise õpetaja Toomas Jürgensteini kinnitusel on nii haridus kui see, et õpetajaamet hinda läheks terve ühiskonna asi.