Eesti demokraatia ohud ja väljakutsed

Sotsiaaldemokraadid korraldasid Riigikogus olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Eesti demokraatia ohud ja väljakutsed“ arutelu.

Olulisel teemal kõnelesid Euroopa Parlamendi liige, professor Marju Lauristin ettekandega „Liberaalse demokraatia tähtsus Eesti iseolemises“; näitleja Jaak Prints kõneles teemal „Me ei pea kartma“ ning õpetaja ja teoloog, sotsiaaldemokraatide parlamendifraktsiooni liige Toomas Jürgenstein ettekandega „Rahvusluse rikkusest“.

Marju Lauristin: demokraatlikud väärtused on Eesti suurim kapital

  • “Liberaalsed demokraatlikud väärtused on selles mõttes tõesti ohus, kui neid hakkab ründama pimedate emotsioonide laine, mida võib valla päästa kergesti, aga ohjas hoida on tegelikult raske,” tõdes Lauristin.

    Loe Marju Lauristini täispikka kõnet siit.

Näitleja Jaak Prints parlamendile: me ei pea kartma

  • “On üks mõte, mida ma tahaksin jagada. See mõte on lihtne ja ta on järgmine: orkaani pihta tulistamine ei ole lahendus. Hirmude teadlik ja valedega üleskütmine, seejärel relvade kättejagamine ja kogupaugule õhutamine ei ole lahendus. Palun ärge tehke nii.”

    Loe Jaak Printsi täispikka kõnet siit.

Toomas Jürgenstein: on aeg teha vahet suuremeelsel ja valgustatud rahvuslusel ning selle karikatuuril

  • „Dünaamilisust ja muutuvust eeldav vaade rahvuslusele nõuab avatust ja dialoogi,“ kinnitas ta. „Olgu siis tegemist vähemuste kaitse, õiglasema ühiskonna või võrdsete võimalustega. Sageli nõuavad need teemad kannatust ja püsivust, kus kõik peavad midagi ohverdama. Aga nende probleemidega tegelemine näitab sageli ka maailma solidaarset, rõõmsat ja arenemisvõimelist poolt.“

    Loe Toomas Jürgensteini täispikka kõnet siit