Siseminister Katri Raik: meil kõigil lasub vastutus vägivald üheselt hukka mõista

Ann VaidaSiseturvalisus

Miks on Eestis hea elada? Sest siin on puhas loodus ja siin on turvaline. Vähemalt oli veel kolm päeva tagasi, aga täna ei ole ma selles enam nii kindel, kirjutab siseminister Katri Raik.

Esmaspäeval nägin ise Riigikogu ees neid meeleavaldajaid, kes Indrek Tarandi maha rebisid ja jalgadega tagusid. Mul oli valus, seal olnud inimeste silmis nägin aga hirmu. Täna lugesin sotsiaalmeediast, kuidas kaks meest ründasid ameeriklannat, kes parajasti oma koeraga jalutas, sest nad kuulsid naist telefonitsi inglise keeles rääkimas. Politsei tegeleb ründajate tuvastamisega, kuid ühel neist oli kannatanu sõnul rinnas sellesama erakonna märk, kelle korraldatud miitingul meie europarlamendi saadik viga sai.

Igasugune vägivald on vastuvõetamatu, ja täiesti käsitamatu on see, et meie turvalises Eestis rünnatakse 2018. aastal inimesi, kellel on asjadest teine arvamus või kes räägivad teist keelt. See on piir, mida me ei taha ega tohi mitte kunagi ületada.

Meil kõigil, kes me avalikus ruumis tegutseme, lasub vastutus vägivald üheselt hukka mõista. See kehtib ka kõigi poliitjõudude ja nende järgijate kohta – me võime olla eri arvamusel, aga mitte iialgi ei tohi neid arvamusi vägivallaga lahendada. See on piir, mille ületamisel hakkab meil kõigil valus ja meie kõigi silmadesse sugeneb hirm. Oleme seal juba olnud ja meie võimuses on selle kordumine ära hoida.

Teeme seda.

 

Seotud lood: