Marina Kaljurand: Eesti on tugev, kui Euroopa on demokraatlik, avatud, võrdne ja turvaline

Ann VaidaAvatud ühiskond, Euroopa

Läinud nädalavahetusel andsime valimiskomisjonile üle sotsiaaldemokraatide Euroopa Parlamendi valimisnimekirja, mida veab Marina Kaljurand. Sisevalimiste tulemusena jõudis nimekirja viis naist ja neli meest. Lisaks veel Sven Mikser, Ivari Padar, Eiki Nestor, Katri Raik, Triin Toomesaar, Marianne Mikko, Monika Haukanõmm ja Indrek Tarand.

Toome teieni Marina Kaljuranna kõne, mille ta pidas 5. aprilli valimiskogul. 

Head erakonnakaaslased!

Kõigepealt tahan teid tänada toetuse eest. Mul on väga hea meel, aga tean, et ka suur vastutus, juhtida sotsiaaldemokraatide nimekirja europarlamendi valimistel. Aga vaadake neid nimesid – nendega koos võib kandideerida ükskõik kuhu ja sellest ainult rõõmu tunda. Palju õnne, kaaskandidaadid, suur aitäh Silverile ja Tanelile!

Eelmise aasta juunis teie ees seistes ütlesin, et „Eesti ei erine Euroopast ega Euroopa Eestist. Keskendumine eristamisele annab odavat populaarsust, aga on petukaup. Tänane Eesti ei ole usaldusväärne õigusriik mitte seetõttu, et oleme rõhutanud oma erinevust Euroopast. Ei, vastupidi. Solidaarsus ja koostöötahe on andnud Euroopale rahu aastakümned ning Eestile kindlama iseseisvuse kui kunagi varem. Sellegi nimel tuleb aga teha tööd päevast päeva, ja seda tööd tahan ma jätkata!“ Nii see on. 

Äsja kinnitasime erakonna manifesti Euroopa Parlamendi valimisteks. Mõni on öelnud, et see dokument on liiga pikk, aga arvan, et on õige, kui me kord viie aasta jooksul teeme põhjaliku hetkepildistuse ja vaatame ka tulevikku. Tänan kõiki, kes aitasid seda manifesti kirjutada. See oli tõeline meeskonnatöö. Suur tänu Marjule, kes temale omaselt lihtsalt ja arusaadavalt andis meie programmile õige helistiku. Ja suur tänu Henrile, kes suutis meie ettepanekute virvarris niivõrd edukalt kõiki ettepanekuid mäletada, kirja panna ja manifesti sellisena valmis kirjutada. 

Ma ei hakka kordama seda, milliste eesmärkidega läheme valimistele. Tahaksin rõhutada kolme punkti, mis on eelseisvatel valimistel kõige olulisemad. 

Esiteks, me ei lähe lõhkuma Euroopat. Me läheme kaitsma euroopalikke väärtusi ja seeläbi Eesti väärtusi. Nii nagu on kirjas meie manifestis – euroopalikuks alusväärtuseks on inimeste õiguste austamine ja kaitsmine, Euroopas ei tohi olla kohta sallimatusel ja viha õhutamisel. Sotsiaaldemokraadid seisavad otsustavalt vastu populistide mõtlematutele vihakõnedele ja tegevustele, mis alavääristavad inimesi nende rahvuse, soo, seksuaalse sättumuse, nahavärvi või vaadete pärast. 

Teiseks, meie eesmärk on muuta Euroopa ühtseks ja seeläbi ka Eesti tugevamaks. Eesti on tugev, kui Euroopa on demokraatlik, avatud, võrdne ja turvaline. Seda ütleb ka meie manifesti pealkiri „Tugev Eesti ühtses Euroopas!“

Kolmandaks, erinevalt näiteks Reformierakonnast või Keskerakonnast kuulume sotsiaaldemokraatidena Euroopa parlamendi ühte suuremasse ja mõjukamasse fraktsiooni – Euroopa Parlamendi sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsiooni. Oleme sama laua taga koos nendega, kellel on Euroopa parlamendis suurimaid sõna- ja otsustamisõigusi. See tähendab, et me oleme sama laua taga otsustajatega ja meie kaudu jõuab Eesti hääl otsustajateni. 

Euroopa parlamendi valimisteni on jäänud 50 päeva, e-ja eelhääletuseni veel vähem. Saan aru väsimusest ja pettumusest pärast Riigikogu valimisi. Saan sellest aru erakonna tasandil ja iga üksiku inimese tasandil. Ka mina olen pettunud. Ja ikkagi pöördun ma täna kõigi erakonnakaaslaste poole palvega anda endast parim, et sotsiaaldemokraatide ja meie valijate hääl jõuaks Euroopa parlamenti. Ees seisab järjekordne kampaania: tehkem seda koos ja naudinguga.

Ma luban teile, et teen kõik, mis minu võimuses, et 26. mai hilisõhtul võiksime tunda rahuldust ja rõõmu sotsiaaldemokraatide valimistulemuse üle ning selle üle, et jätkub sotsiaaldemokraatide väärikas rida Euroopa parlamendis; et jätkame tööd, mida on teinud Toomas Hendrik Ilves, Marianne Mikko, Katrin Saks, Andres Tarand, Marju Lauristin, Ivari Padar, Hannes Hanso ja ka Indrek Tarand.

Aitäh teile!

 

Seotud lood: