Indrek Saar: õpilasvahetuses osalejad on ehitanud avatud, sõbralikku ja ühtehoidvat Eestit

Ann VaidaEesti, Lõimumine, Noored

Kultuuriminister Indrek Saar tunnustas täna, 16. aprillil Eesti-sisestes õpilasvahetustes osalenud koole, õpilasi ja peresid. Mittetulundusühingu VeniVidiVici ja Kultuuriministeeriumi koostöös korraldatud neljanädalastes õpilasvahetustes osales sellel õppeaastal kokku 39 koolinoort ning 38 kooli üle Eesti. 

Sel õppeaastal olid aktiivsemad võõrkeelses õpilasvahetuses osalenud koolid Narva Pähklimäe Gümnaasium, Narva Soldino Gümnaasium, Orissaare Gümnaasium, Tallinna Humanitaargümnaasium, Tallinna Tõnismäe Reaalkool, Narva Kreenholmi Gümnaasium, Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasium ja Narva Vanalinna Riigikool. Kultuuriminister Indrek Saar tunnustas õpilasvahetuste korraldamisele kaasa aidanud MTÜd VeniViviVicit, õpilasi, koole ja õpilasperesid.

„Tänu teile on aktiivsetel koolinoortel võimalik avardada oma maailmapilti, saada uusi kogemusi ning tutvuda huvitavate inimestega. Eri keele- ja kultuuritaustaga noorte suurem koostöö aitab ehitada avatud, sõbralikku ja ühtehoidvat Eestit,“ ütles Saar.

Eestisiseses õpilasvahetuse programmis on osalenud kuue õppeaasta jooksul üle 600 õpilase ning koole on liitunud igast maakonnast. Noored saavad üks või kaks nädalat õppida mistahes Eesti koolis või neli nädalat teise õppekeelega koolis. Õpilasvahetuses osalemine toetab kõigi aine- ja valdkonnaüleste teadmiste, oskuste ning hoiakute arengut.

Sooviavaldusi õpilasvahetuses osalemiseks võetakse vastu kogu õppeaasta vältel. Vahetusõpilastel, kes õpivad neli nädalat teise õppekeelega koolis, on võimalik taotleda stipendiumi, mis katab vahetusperioodil tehtavad kulud, muuhulgas kulud toidule ja kultuuritegevustele. Lisaks stipendiumile kompenseerib MTÜ VeniVidiVici koostöös Kultuuriministeeriumiga osalejatele sõidukulud.

Mittetulundusühing VeniVidiVici aitab kaasa põhikooli vanema astme ja gümnaasiumide õpilaste karjäärivalikutele, eesti ja vene emakeelega õpilaste keeloskusele, silmaringi laiendamisele ning uute sõprade leidmisele. VeniVidiVici on pälvinud 2012. aastal parima algatuse tiitli ENTRUM konkursil ning Integratsiooni Sihtasutus on ühingut tunnustanud 2013. aasta arenduspreemiaga eduka lõimumist toetavate ühistegevuste elluviijana. 2014. aasta oli VeniVidiVici üks Haridus- ja Teadusministeeriumi konkursi „Keeletegu“ nominent ning 2018. aastal tunnustas Harjumaa MTÜ-d „Hariduse sõbra“ tiitliga.

Täiendav info õpilasvahetuses osalemise kohta on leitav VeniVidiVici koduleheküljelt.