Riina Sikkut: alkoholi odavamaks tegijad läksid suurele riskile

Ann VaidaTervishoid

riina sikkut

Sotsiaaldemokraadid hääletasid täna riigikogus alkoholiaktsiisi langetamine vastu, kuna on reaalne oht, et odavam alkohol kasvatab viinasurmade arvu ja lisaks ei pruugi aktsiisiraha Lätist Eesti riigieelarvesse jõuda.

„Selle muudatuse suur viga on, et see põhineb usul, et aega saab tagasi pöörata, aga aega ei saa tagasi pöörata. Maaletoojate, tootjate, müüjate, tarbijate, Soome valitsuse ja Läti valitsuse käitumine ja otsused ei ole meie kontrolli all ning puudub igasugune analüüs, mis saab pärast 1. juulit, mil aktsiis langeb,“ ütles sotsiaaldemokraatide nimel kõnelenud Riina Sikkut. Samuti toimus eelnõu menetlemine ja jõustamine pretsedenditult kiiresti, kõiki häid tavasid rikkudes, lisas ta.

Piirikaubanduse vähendamine on Sikkuti sõnul täiesti legitiimne soov, kuid tegelikult ei ole kellelgi veendumust, et nii läheb ja aktsiisid soovitud mahus laekuvad. “Alkoholi odavamaks muutmisega võttis valitsus endale väga suure riski. Kui praegu võtab alkohol meilt umbes 1000 inimest aastas, siis Arstide Liidu president Jaan Sütt leiab, et kõige tagasihoidlikumate arvestuste põhjal suurendab kasvav tarbimine juba esimesel aastal surmade arvu 150 võrra. On kahju, et valitsuse kõige pakilisem küsimus on joomise soodustamine,“ lausus Sikkut.

Ta avaldas kahetsust, et riigikogus ei leidnud toetust sotsiaaldemokraatide muudatusettepanek, millest kohaselt tulnuks riigieelarvesse laekunud alkoholi- ja tubakaaktsiisist 10 protsenti kanda üle haigekassale. Veel taotlesid sotsiaaldemokraadid, et valitsus esitab hiljemalt 2021. aasta 1. jaanuariks riigikogule analüüsi seaduse mõjude kohta ning algatab aktsiisimäära muudatused, kui tagajärjed rahvatervisele, tarbimisele, ettevõtlusele või eelarvele on negatiivsed.

„Ma ei soovi näha valitsust, mille ainus kokkulepitav asi on alkoholiaktsiisi langetamine. Kui me võtame pikema ja laiema perspektiivi, siis Eesti ei soovi olla riik, kus on odav alkohol,“ sõnas Sikkut. Tänu riigikogu otsusele saavad inimesed osta 1. juulist 50 sendi võrra odavamat kaheliitrist Taurust, tõdes ta.