Kaljulaid: Iga mõtlev inimene saab aru, et Reitelmani ENPAsse lähetamine on absurd

Kirill KlausLõimumine

Raimond Kaljulaid rõhutas täna riigikogu kõnepuldist, et hääletus Urmas Reitelmani ENPA delegatsiooni liikmeks nimetamise üle ei puutu enam niivõrd Reitelmani isikusse, vaid kirjeldab rohkem sellest osavõtjaid, nende väärtusi ja tõekspidamisi.

Reitelmani ENPAsse lähetamise otsuse poolt hääletas 52 ja vastu 44 riigikogu liiget.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni nimel esinenud Kaljulaidi sõnul on vale juba see, et Reitelmani küsimus üldse riigikogu suurde saali jõudis. „Väliskomisjon, ka opositsioon, tegi suuri pingutusi, et me ei oleks täna selles olukorras,“ rääkis Kaljulaid. „Kutsusime arvestama laiemat huvi hoida Eesti välispoliitilist tõsiseltvõetavust, mida ei saa kunagi olla liiga palju ning mille defitsiit võib ohustada meie vabadust ja julgeolekut. Soovitasime, et inimesi solvanud Urmas Reitelmanile leitaks muud, talle paremini sobivat rakendust.“

EKRE koalitsioonipartneritel oli Kaljulaidi sõnul võimalus seista Eesti huvide eest. „Ma tahtsin väga uskuda, et Keskerakonna ja Isamaa poliitikud lihtsalt ei saa toetada meie venekeelseid kaasmaalasi parasiitideks ja teiste rahvuste esindajaid veel palju hullemini nimetanud poliitiku lähetamist ENPAsse, nõudma Venemaalt inimõiguste austamist. Iga mõtlev inimene saab aru, et see on absurdne otsus,“ lausus Kaljulaid.

Selle asemel, et leida ENPA delegatsiooni kedagi teist, kindlustas koalitsioon endale mehhaanilise häälteenamuse küsitava vangerdusega komisjonide vahel. „Nad teadsid, mida nad teevad, aga see ei peatanud neid. Nii et tänane hääletus oli – nagu Eestis armastatakse öelda – märgiline. Väga märgiline,“ ütles Kaljulaid. „Kuni selle toimumiseni oli Reitelmann lihtsalt ühe riigikogu fraktsiooni veidi kurioosne esindaja, demokraatliku protsessi veateade, vaba ühiskonna operatsioonisüsteemi kokku jooksmise tulemusel tekkinud katkine fail, mida ükski rakendus ei suuda enam lahti pakkida või lugeda. Hääletusel sai iga saadik näidata, kes ta on – kas nad on oma mandaadis vabad või mitte, kas nad on ühed või on nullid.“

Sotsiaaldemokraadid, kes kutsusid saadikuid hääletama oma südametunnistuse kohaselt, on kindlal seisukohal, et otsus nimetada Reitelmann ENPA Eesti delegatsiooni liikmeks on üdini vale.

EKRE saadikute kõrval toetasid Reitelmani Enn Eesmaa, Dmitri Dmitrijev, Kaido Höövelson, Marek Jürgenson, Kalev Kallo, Jaanus Karilaid, Mihhail Korb, Andrei Korobeinik, Siret Kotka-Repinski, Igor Kravtšenko, Oudekki Loone, Natalija Malleus, Aadu Must, Tõnis Mölder, Anneli Ott, Peeter Rahnel, Martin Repinski, Kersti Sarapuu, Erki Savisaar, Tarmo Tamm, Marika Tuus-Laul, Viktor Vassiljev ja Marko Šorin Keskerakonnast. Isamaa fraktsioonist andsid oma hääle Reitelmanile Heiki Hepner, Siim Kiisler, Aivar Kokk, Tarmo Kruusimäe, Andres Metsoja, Üllar Saaremäe, Helir-Valdor Seeder, Sven Sester, Priit Sibul ja Raivo Tamm.