Indrek Saar spordipoliitika arutelul: Üks silm nutab, teine naerab

Kirill KlausSport

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar märkis eile õhtul riigikogus, et Eesti sport on järjest organiseeritum ja süsteemsem, mille heaks näiteks on Team Estonia üha tõhusam rahastamine. Laste liikumisharrastuse laiemaks levikuks on aga vaja veel palju pingutada.

„Valitsus on pannud kokku halli ja ambitsioonitu 2020. aasta riigieelarve, milles teevad rõõmu vaid mõned asjad. Üheks neist on Eesti tippspordi ehk Team Estonia rahastamise jõudmine kolme miljoni euroni, mis tähendab kahte miljonit täiendavat eurot. Siin on tõesti ambitsiooni tõstetud,“ rääkis
Saar. Endise kultuuriministrina tunnustas Saar tänast ministrit Tõnis Lukast lisaraha väljavõitlemise eest.

Samuti tõstis ta esile seda, et edukalt on tööle hakanud rahvusvaheliste spordisündmuste toetamise süsteem, mis toob Eestisse uusi võistlusi ja võimalusi.

Saare sõnul tuleb teha süsteemset tööd selle nimel, et liikumine ja sport kuuluksid kõigi Eesti laste ellu. „See eeldab, et haridusministeerium ütleb selgelt välja, et iga Eesti kool peab olema liikuma kutsuv kool,“ rääkis Saar. „Ma väga loodan, et kultuuri- ja haridusminister kenasti käsikäes meile varsti esitlevad plaani, kuidas me tegelikult sinna jõuame.“

Kahetsusväärseks pidas Saar aga seda, et uus riigieelarve ei väärtusta piisavalt treenereid. „Treenerite palkade 2,5-protsendiline kasv jääb vähemalt kaks korda alla keskmise palga kasvule. On kurb, et me teeme sammu tagasi püstitatud eesmärgist, et treeneri palk jõuaks keskmise palgani. Eelmisel kahel aastal olid need tõusud vastavalt 33 ja 18 protsenti,“ märkis Saar.