Jevgeni Ossinovski: Eestis sündinud lapsed peaksid kasvama Eesti kodanikena

Kirill KlausKodakondsus

Sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski kinnitas riigikogu kõnetoolist, et Eestis elavad ja Eestis sündinud lapsed peaksid kasvama eesti kodanikena. Täna riigikogus 64 poolthäälega vastu võetud kodakondsuse seaduse parandus on vaid väike samm sellel teel.

„Sotsiaaldemokraadid toetasid seda seadust, sest me usume, et Eesti lapsed võiksid omada Eesti kodakondsust. Me leiame, et need lapsed, kes on Eestis sündinud ja kelle vanematel on pikaajaline side Eesti Vabariigiga, võiksid kasvada Eesti kodanikena. Ka uuringud näitavad, et nende laste kodanikuidentiteet on tugevam. On oluline, et lapsed tunneksid suuremat sisemist sidet selle riigi ja ühiskonnaga, kus nad üles kasvavad,“ rääkis Jevgeni Ossinovski. Imikutelt keeleoskuse ja põhiseaduse tundmise nõudmine on pehmelt öeldes veider, kuigi osa poliitikuid seda eeldab, lisas ta.

Valitsuse pakutud lahenduse suurimaks puuduseks pidas Ossinovski tõsiasja, et muudetud seadus jagab võltsõigusi ning kohtleb lapse ebavõrdselt. „Selle seaduse alusel peaks Eesti kodanikuks saama 1500 last, kuid tegelikkuses annab see kodakondsuse vaid 130 lapsele. Ülejäänud saaksid kodakondsuse näiliselt,“ rääkis Ossinovski.

Nimelt on Venemaa kodanikest lastel õigus saada Eesti kodanikuks vaid pärast seda, kui nad esitavad Venemaa kodakondsusest vabastamise tõendi. Kuna Venemaa seadused ei luba lapsi kodakondsusest vabastada, siis ei ole sellist tõendit võimalik kuidagi saada ja oodata tuleb seni, kuni lapsed saavad täisealiseks. „See, et 90 protsendil lastest võetakse praktikas see õigus ära, on minu hinnangul irvitamine inimeste üle,“ lausus Ossinovski.

Sotsiaaldemokraadid tegid enne teist lugemist eelnõule muudatusettepaneku, mis nägi ette väärika lahenduse, mis oleks kõiki lapsi võrdselt koheldes võimaldanud 1500 lapsel päriselt Eesti kodanikuks saada. Põhiseaduskomisjonis parempoolsed saadikud seda ettepanekut ei toetanud.