Indrek Saar Jüri Ratasele: ole riigimees ja võta põhiseadusvastane seadus tagasi

Kirill KlausPension

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar pöördus peaminister Jüri Ratase poole ettepanekuga võtta presidendi poolt välja kuulutamata jäetud pensioniseadus valitsuse nimel riigikogu menetlusest tagasi.

„Meie põhiseaduse 100. aastapäeva künnisel kutsun Sind üles astuma riigimehelik samm ning võtma riigikogu menetlusest tagasi seadus, mis on põhiseadusega vastuolus,“ kirjutas Saar Ratasele.

Saar osutab põhiseaduse sättele, mille kohaselt on Eesti kodanikel õigus riigi abile vanaduse ja puuduse korral. Valitsuse algatatud seadus, mis lubab teise sambasse kogunenud säästud välja võtta enne pensionile jäämist, kahjustab tema sõnul oluliselt riigi võimet maksta tulevikus oma kodanikele inimväärset pensioni. Samas on Eesti pensionäride absoluutse ja suhtelise vaesuse määr juba praegu Euroopa Liidu suurim.

„Raamatute raamatus toodud käsku – Sa pead oma isa ja ema austama – on usuteadlased selgitanud ka kui kohustust pidada üleval oma eakaid vanemaid. See ajaproovile vastu pidanud põhimõte on kehtiv täna ja see kehtib ka tulevikus,“ märkis Saar. „Meie eakad vajavad inimväärseid sissetulekuid nii täna kui ka 10, 20 ja 30 aasta pärast. Sellepärast ei saa sotsiaaldemokraadid olla nõus pensionisüsteemi hävitamisega ja eakate vaesusesse virelema jätmisega. Küll aga oleme me valmis igati kaasa aitama süsteemi paremaks muutmisele.“

Peaministrile läkitatud kirjas toob Saar välja ka selle, et Kadriorust riigikokku tagasi saadetud kogumispensionide seaduse muutmisseadus omab olulisi majanduslikke, sotsiaalseid ja õiguslikke mõjusid ning riske, mis kõik on jäetud maandamata. Lisaks on tegu seadusega, mis riivab lubamatult sotsiaalset põhiõigust, võrdsuspõhiõigust, õiguspärast ootust ja omandipõhiõigust.