Rainer Vakra: Tänane erakorraline palaganistung peab jääma viimaseks

Kirill KlausTallinn

Tallinna opositsioon algatas volikogus abilinnapea umbusaldamise, kuna abilinnapea Beškina ei ole pea aasta jooksul suutnud korda luua pealinna sotsiaal- ja tervisevaldkonnas. Keskerakond on selle demokraatliku protsessi aga pealinnas taas palaganiks pööranud. Seetõttu algatavad sotsiaaldemokraadid
volikogu töökorra muutmise.

“See on täielik opositsiooni ja demokraatliku protsessi mõnitamine. Eriti jabur on volikogu töökorraldus, mis ei luba umbusaldatavale abilinnapeale küsimusi esitada. Lisaks on varahommikul päevakorras vaid umbusaldamine, et keskerakondlased võiksid jääda koju voodisse magama ega peaks üldse tööle tulema,” selgitas Vakra.

“Anname tänasel istungil sisse eelnõu, mille eesmärk on tuua demokraatlik ja avatud debatt ka umbusaldamise protsessi. Kui volinikel oleks umbusaldatavalt abilinnapealt võimalus küsida neile muret valmistavate probleemide kohta, saaks ka tema end paremini kaitsta. Äkki on viimase nädala jooksul toimunud tohutud arengud pealinna sotsiaal- ja tervisevaldkonnas,” tõi Vakra näite.

Umbusaldusavaldust peab volikogu menetlema sisseandmisele järgneval istungil, mis korraliselt toimub 5. märtsil kell neli. Vakra sõnule ei soovi Keskerakond aga kummitemplina töötavate volinike aega kulutada umbusaldamisele ning kutsus kokku erakorralise istungi täna hommikul poole üheksaks.

Vakra hinnangul võib olla kummalise istungiaja põhjuseks hirm, et volikogu keskerakondlasest liikmed võivad tavapärase istungi ajal “kogemata” vale nuppu vajutada. Kui neid saalis ei ole, pole ka ohtu. Umbusalduse läbiminekuks on vaja koosseisu häälteenamust, mida ilma keskerakondlasteta pole võimalik saavutada.

Tallinna Linnavolikogu opositsiooni kuuluvad erakonnad andsid umbusaldusavalduse abilinnapea Betina Beškinale üle 20. veebruaril. Peamiseks ajendiks nimetasid umbusaaldajad süsteemset hooletust linna sotsiaalvaldkonnas, mille viimaseks näiteks on miljon eurot linna kontol jõude seisvat raha, mis mõeldud vanemliku hooleta jäänud laste abistamiseks. Tallinn pole suutnud aga välja mõelda, kuidas seda raha kasutada.