Lauri Läänemets: Valitsus annab ERJK eelnõule hinnangu tagant järgi

Kirill KlausERJK

Peaminister Jüri Ratas teatas põhiseaduskomisjoni aseesimehele Lauri Läänemetsale (SDE) saadetud vastuses, et Vabariigi Valitsus on erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) likvideeriva eelnõu 193 SE edastanud ministeeriumitele arvamuse kujundamiseks ning Vabariigi Valitsus kujundab seisukoha antud küsimus alles 18. juunil toimuval istungil.

„Eelnõule valitsuse arvamuse andmine tagant järgi näeb välja parlamendi pilkamisena, eriti kui arvestada, et arvamuse peaks andma sama valitsusliit, kes on olnud eelnõu esitajaks,“ ütles Lauri Läänemets.

Riigikogu istungijärk lõpeb 18. juunil ehk samal päeval kui valitsus kavatseb oma hinnangu eelnõule anda. Varasemalt on põhiseaduskomisjoni esimees Paul Puustusmaa (EKRE) teatanud, et koalitsiooni eesmärk on seaduse muudatus ära teha hiljemalt enne jaanipäeva, ehk samaks ajaks kui peaminister vastata kavatseb.

„Kuna peaminister andis teada, et valitsus siiski kavatseb oma arvamuse kujundada, ei näe ma muud võimalust, kui ERJK eelnõu menetlemisel tempo maha võtta, mis tähendab, et enne jaanipäeva sellest suure tõenäosusega seadust ei saa,“ sõnas Läänemets.