Indrek Saar: Tõnis Lukase reaktsioon näitab, et Sveta Grigorjeval oli õigus

digiArvamus

Minu jaoks oli taasiseseisvuspäeva kulminatsioon Sveta Grigorjeva sõnavõtt presidendi roosiaias, kirjutab sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar EPLi arvamusportaalis.

See oli kibe ja hingelõikav etteaste, vahedalt ja kujundlikult sõnastatud, mis mõjus nagu torge herilasepessa. Oma kõnes ennustas Sveta ette, et oodata on vihaseid reaktsioone, aga „ometi ei saa ta vaiki olla.” Ta käitus nii, nagu me healt kodanikult ootame. Ja kriitikat ning rünnakuid nii Sveta sõnumi kui tema isiku suhtes on tulnud tõepoolest ohtralt. EKRE ladvik poleks EKRE ladvik, kui nad poleks asunud noor luuletajat ja koreograafi rämedalt materdama.

Jahmatav, aga ka omamoodi silmiavav oli Õhtulehes ilmunud kultuuriminister Tõnis Lukase kommentaar, kelle sõnul näitas Grigorjeva kõne, et „ei saada aru, mida iseseisvus eestlastele ja tegelikult kogu Eesti ühiskonnale tähendab.” Isamaa poliitik ütles otse välja, et tema arvates pole Sveta Grigorjeva õige eestlane, kes pealegi tuli eestlaste pidupäeva rikkuma. Tegelikult läks Lukas veelgi kaugemale kui Jürgen Ligi, kes leidis aastaid tagasi Jevgeni Ossinovskist rääkides, et sisserändaja poeg peaks olema üliettevaatlik.

Just seda ta kirjeldaski

Kultuuriministri nii valuline ja madal sõnavõtt tõestab kõige ilmekamalt, et Svetal oli tuline õigus, kui ta ütles: „Üks päev ärkasin riiki, kus sõna oli antud minust paarkümmend aastat vanemate majanduslikult kindlustatud ja end puhastverd eestlasteks pidavatele meesterahvastele. Ja üks hetk ma leidsin ennast riigist, mille tänane koalitsioon tegeleb päevast-päeva muuhulgas naiste, noorte, vähemuste, välistudengite, võõrtööliste ja kohalike tööandjate alandamisega. Ma leidsin end riigist, mille tänane koalitsioon juurutab jõuliselt arvamust, et vaba riik ja vabaks inimeseks olemine on võimalik vaid teatud mõtlemise, rahvuse, rassi, usutunnistuse ja seksuaalse sättumuse arvelt.”

Äärmuslaste koalitsioon

Paremini ja tabavamalt on raske öelda. Kellel vähegi on silmad lahti ja avatud meeltega ringi käib, see näeb, et varsti juba pea poolteist aastat annavad meie Eestis tooni just need tendentsid, millele Sveta osutas. Põhjus, teadagi, peitub tänases koalitsioonis, kuhu kuuluvad äärmuslased ja kes ennast Keskerakonna armust võimu juures järjest kodusemalt tunnevad.

Ja sotsiaalsed lõhed, mille pärast Sveta muretseb on kõik faktiliselt tõestatud. Kui Lukas või keegi teine valitsuse liikmetest ei ole vaevunud end nendega kurssi viima, saavad nad alati paluda abi sotsiaalminister Tanel Kiigelt, kes nagu näha jagab Grigorjeva muret.

Suur tänu, Sveta! Suur tänu julguse eest ja suur tänu meie ühiskonna valukohtade nii tundliku ja terase väljatoomise eest!

Indrek Saar: Tõnise Lukase reaktsioon näitab, et Sveta Grigorjeval oli õigus