Indrek Saare pöördumine Jüri Ratasele

digiTervishoid

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar saatis pöördumise peaminister Jüri Ratasele puudutades koroonaviiruse teist lainet, maskide kandmise vajalikkust ja nende kättesaadavust.

Hea Jüri!

Ma jätan seekord aja kokkuhoiu huvides vahele selle, mida ma arvan Sinu praegusest valitsusest ja asun kohe asja juurde, mis on väga pakiline.

Me oleme jõudnud koroonaviiruse teise lainesse. See on fakt, mida ei eita keegi. Isegi mitte need Sinu uued sõbrad, kes muidu teadlaste ettepanekuid ja teadmispõhiseid lähenemisi küsimärgi alla seavad.

Esimese viiruselaine ajal oli palju teadmatust, mistõttu võib rabedust sellega võitlemisel isegi mõista, aga teadlased edastasid juba mitu kuud tagasi info, et teine laine tuleb. Seepärast olen ma väga üllatunud, et valitsus ei ole pika suve jooksul jõudnud kokkuleppele, et jah, maskid aitavad haiguse levikut pidurdada. Miks me muidu oleme olukorras, kus siiani ei ole kõlanud valitsuse selge soovitus inimestele – kanda võimalusel rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis maske? Miks valitsus ei ole kriisiks laenatud rahamägede eest suutnud tagada tasuta maskide kättesaadavust isegi riskirühma kuulujatele ja eesliinil tegutsejatele, rääkimata kogu elanikkonnast? Maskide jagamine inimestele on kokkuvõttes ka rahaliselt tunduvalt odavam, kui lasta ühiskond ja majandus varsti jälle täielikult seisma panna.

On siililegi selge, et väga paljudel Eesti inimestel ei ole võimalust osta 100 euro eest kuus maske. Selle asemel, et leida võimalusi ja lahendusi, näeme me sotsiaalministrit pugemas juriidiliste nüansside taha ning arutlemas, milliseid korraldusi saab keegi kellelegi anda ja milliseid mitte. Kui veel kaua passida, siis oleme peagi käskimiste ja keelamiste ajas. Ei tahaks uskuda, et Sa valitsusjuhina seda ihaled.

Võtke end kokku, nõustuge ekspertidega, et siseruumides ja ühistranspordis on maski kandmine vajalik, öelge see välja ja tagage inimestele maskide kättesaadavus. Nii lihtne see ongi! Inimesed tõestasid kevadel, et nad on valmis kriisisituatsioonis oma igapäevast käitumist muutma. Aga selleks, et takistada nakkuse levikut on vaja selget sõnumit ja piisavalt maske. See on ju elementaarne, vähim, mida valitsus teha saab.

Meile kõigile tervist soovides,

Indrek Saar