Indrek Saar: kui valitsuse peataolek kestab, siis võib see lõpuks halvata kogu ühiskonna

Kirill KlausEesti, Ühiskond

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Indrek Saare kinnitusel on valitsust tabanud peataolek, millele lisandub enneolematu poliitiline kultuuritus. Samas vajab ühiskond praeguses tervise- ja majanduskriisis nagu õhku valitsuse koostöövõimet, ühtset joont ning selgeid sõnumeid.

Sotsiaaldemokraatide tänasel volikogul esinenud Saare sõnul on Eesti jõudnud koroonaviiruse teise lainesse ja võitlus inimeste tervise ja ühiskonna ning majanduse toimimise eest on esmatähtis. „Võrreldes kevadega oleme kindlasti targemad. Et nakkus ei leviks, tuleb ka vastavalt käituda, mis eeldab nii mõneski asjas ühiskondlikku kokkulepet,“ ütles Saar erakonna volikogul.

“Kahjuks on tegemata rida asju, mis tuleks valitsuse tasandil kokku leppida. Peataoleku üks markantsemaid näiteid on lõputu maskitrall, kus valitsus ei suuda seniajani otsustada, kas ja mis juhul on maskidest kasu.“

Saare sõnul ei ole vaja siin tormata käskima ja keelama, vaid anda inimestele selge üleskutse kanda maski vähemasti rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis ning tagada tasuta maskid eelkõige riskirühmadele ja eesliini töötajatele, aga ka kõigile neile, kellel ei ole võimalik maskidele kulutada. „Mask päästab elusid, ütleb doktor Arkadi Popov ja see on koht, kus riik peab appi tulema,“ lisas Saar.

Ka laste koolimineku korraldamine oli näide sellest, kuidas valitsus ei juhtinud, vaid lohises järgi ja targutas tühja. „Selgete soovituste andmise asemel veeretas valitsus kogu vastutuse koolijuhtidele ja omavalitsustele ning pidas omavalitsusega veel ka sõnasõda. Pidevad vastuolulised ja segased sõnumid hakkavad mingil hetkel halvama kogu ühiskonda. Eriti kriitilistel aegadel,“ rääkis Saar.

Oma kõnes tõi ta välja, et keerulistel aegadel peaks valitsuse tähelepanu olema ennekõike inimeste toimetulekul, kuid valitsus eelistab valikuliselt toetada suurettevõtteid. Sotsiaaldemokraadid läksid valitsusele appi ja esitasid eelnõu, mis võimaldaks töötajatele hüvitada töölt koju jäämine alates esimesest tööpäevast. Senini pole aga lahendusteni jõudnud.

„Millega valitsus siis üldse tegeleb, kui ta kriisi ei halda? Süveneva piirkondliku ebavõrdsuse vähendamiseks ei liigutata lillegi. Vastupidi – hoopis vaenatakse põllumehi. Metsanduse arengukava koostamisega hakkama ei saada. Omastehoolduse, hooldekodu kohtade, teadusleppe ja kliimapöörde asjus tehakse vaid õõnsaid deklaratsioone. Digipöördest ei ole valitsusest peale Kaimar Karu lahti laskmist midagi kostnud,“ märkis Saar, kelle hinnangul puudub valitsusel koostöövõime kõrval ka ettenägemisvõime. „Jüri Ratasele selgituseks – valitsuse koos püsimise võime ei ole koostöövõime.“

Saar tõi välja ka selle, et valitsuses on võtnud maad enneolematu poliitiline kultuuritus ja ründav hoiak kõigi suhtes, kes väärsamme kritiseerida võtavad. „Kätte mängitud konkursiga annab rahandusminister kolm miljonit eurot Venemaa korrumpeerunud oligarhidega lähedastes suhetes olevale advokaadibüroole ja üritab sõlmida kahtlast relvahankelepingut enda poolt välja valitud firmaga. Järjekindlalt solvatakse Eesti inimesi ja noritakse tüli meie liitlastega, rünnatakse vaba ajakirjandust ning takistatakse nende ja opositsiooni tööd valede ja jokitamisega. Peaminister vaatab seda kõike abitult pealt ja surub hambad risti,“ loetles ta.

„Ja nagu sellest kõigest veel vähe oleks, kavandatakse koalitsiooni püsimise hirmus ja Helmete soovil läbi viia vihareferendum. Referendum, mille eesmärk ei ole mitte otsida kokkulepet, ühisosa ja lahendust, vaid tekitada vastandust ja frustratsiooni,“ lausus Saar. „Sotsiaaldemokraadid ei lepi Helmete imporditud võõra poliitilise kultuuriga, mis valetades ja vassides, põhiseadust väänates ja kohalikke valimisi torpedeerides püüab ühiskonda tülli ajada. Me kavatseme Eesti põhiseadust kaitsta. Raevukalt ja armastusega,“ lubas erakonnakaaslaste poole pöördunud Saar.