Raimond Kaljulaid Ratase ettepanekust: eraisikute väikeannetusi erakondale võiks siiski lubada

Kirill KlausKorruptsioon

Riigikogu liikme Raimond Kaljulaidi hinnangul on Jüri Ratase ettepanek erakondadele tehtavate annetuste keelustamisest tähelepanuväärne ja väärib kindlasti arutelu.

„Mina olen täieliku annetuste keelamise osas pigem kahtleval seisukohal. Küll aga toetaksin ma seda, kui eraisikute annetustele seataks ülempiir: näiteks 10, 20, 50 või 100 eurot. Suured eraisikute annetused saavad tulla vaid erakordselt jõukatelt inimestelt ja mõistagi annab see neile ebaproportsionaalselt suure mõju kogu ühiskonda puudutavate otsuste langetamisel – maksupoliitika, rahandus- ja majanduspoliitika kujundamisel,“ märkis Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Kaljulaid.

Kaljulaidi sõnul väheneks annetustele ülempiiri seadmine oluliselt rahastamise mõju poliitika kujundamisele.

„Väikeste üksikannetuste lubamisel tuleks aga erakondadel lisaraha kaasamiseks leida palju inimesi. See jätab inimestele võimaluse toetada neid erakondi, mille maailmavaate eest seismist nad päriselt oluliseks peavad. Samas väheneks olulisel määral korrputsioonirisk,“ arutles Kaljulaid.

Kui Jüri Ratase juhitud Keskerakonnal on soov selle küsimusega tõsiselt edasi minna, siis võiks arutada seadusandlikku initsiatiivi, mis puudutab väikeannetuste lubamist, leidis Kaljulaid.