Indrek Saar Kaja Kallasele: võimule saades ei tohi põhimõtteid hüljata

digiKriis

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar rõhutas täna riigikogus peetud debatil, et koalitsioonis maad võtnud poliitiline rivaliteet tervisekriisi juhtimisel tuleb ära lõpetada. Samuti kutsus sotsiaaldemokraatide liider valitsust juhinduma otsuste langetamisel teadmispõhisest lähenemisest.

„Valitsusse minnes ei tohi põhimõtteid unustada. Me oleme koos nõudnud eelmiselt valitsuselt, et riigielu otsused peavad olema teadmispõhised, tehtud ekspertide toel. Paraku seda kindlust hetkel ei ole. Kui vaadata valitsuse otsuseid teadusnõukoja ettepanekute taustal, siis on olulisi erinevusi. See on risk, mis võib meie haigestumise seisu veelgi hullemaks ajada,“ pöördus Saar peaminister  Kaja Kallase poole.

Saare hinnangul saab kriisi  juhtida sellisel moel, et ühiskond tuleks paremini kaasa ega lööks koroonareeglitele ja valitsuse juhistele käega. „Hetkekski ei tohi unustada, et võitlus käib rahva tervise, iga elu nimel. Eesmärgiks ei tohi olla vaid haiglate võimekus ravida koroonapatsiente, eesmärgiks peab olema Eesti inimeste elude maksimaalne säästmine,“ rääkis Saar. „Vaktsineerimise kavadest tuleb suuta kinni pidada ja tempo peab tõusma! Paljudel inimestel on jätkuvalt küsimusi vaktsineerimise turvalisuse ja mõttekuse suhtes. Kindlasti ei ole aega oodata selgituskampaaniaga maini, nagu valitsus on senini arvanud.“

Oma kõnes peatus Saar ka sellel kui oluline on praeguses rängas kriisis  selge, üheselt mõistetav kommunikatsioon. „Valitsustasandi poliitviroloogide avalikud spekulatsioonid erinevate piirangute osas tuleb seega ära lõpetada või vähemasti mõneks ajaks pausile panna. See kehtib eriti ekspeaministri kohta. Kahe peaministriga kriisi tulemuslikult ei juhi,“ kinnitas ta.

„Tulemusliku kriisijuhtimise seisukohalt on kasulik vastutajate ringi laiendada ja kaasata ka opositsioon sisulistesse aruteludesse. Teise laine kontrolli all hoidmisel edukad Põhjamaad on otsustajate ringi laiendades saavutanud oluliselt suurema ühisosa,“ tõdes Saar.