Sotsiaaldemokraadid esitasid politseile süüteoteate Põhja-Tallinna linnaosa bussi kasutamise kohta

Kirill KlausTallinn

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluvad Põhja-Tallinna linnaosakogu liige Joosep Vimm ja jurist Kirill Klaus esitasid politseile Õhtulehes 16. märtsil avaldatud loole tuginedes süüteoteate. Kahe sotsiaaldemokraadi hinnangul on Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse ametiauto erakonna kampaanias kasutamisega ebaausat kasu saanud nii linnaosa vanem kui ka Keskerakond.

“Linnaosa bussi kasutamine erakonna kampaaniatelgi ja muu kraami vedamisel on ilmselgelt linna vara korruptiivne kasutamine. Kasu said sellest nii Keskerakond kui ka linnaosavanem Peeter Järvelaid isiklikult, kelle valimiskampaaniat bussi abil tehti. Alles detsembris sattus uurimise alla Keskerakonna juhtiv liige Mailis Reps ametiauto vääriti kasutamise eest. Paistab, et see ei pannud keskerakondlasi isegi kordagi järele mõtlema oma tegevuse üle. Linna sõidukit kasutati oma kampaania tegemiseks korduvalt ka pärast seda,” ütles Põhja-Tallinna linnaosakogu liige Joosep Vimm.

Vimma arvates ei ole võimalik, et linnaosa vanem ei teadnud ega märganud, kui linnaosa bussi Keskerakonna telgi ja kampaaniakraami vedamiseks kasutati. “Nõuniku naiivsus seisnes eelkõige selles, et ta märkis sõidupäevikusse ausalt, milleks autot kasutas – telgi vedamiseks,” lisas Vimm.

“Ajakirjanike toodud juhtumid väga selgelt viitavad võimalikele seaduse rikkumistele Põhja-Tallinna linnaosa töötajate, samuti vanema Peeter Järvelaiu poolt. Olemasoleva info põhjal on alust arvata, et kirjeldatud tegevuste kasusaajateks on nii MTÜ Eesti Keskerakond, mis hetkel juba on uurimise all ning on ka varem korduvalt kriminaalkorras karistatud, kui ka Peeter Järvelaid, kuna tegemist on nii erakonna kui ka linnaosa vanema valimiskampaaniaga. Me palume õiguskaitseorganeid kontrollida, kas artiklis toodud asjaolud sisaldavad Karistusseadustiku mõne ametialase süüteo, omastamise või teise koosseisu tunnuseid ning vastavalt sellele reageerida,” ütles Kirill Klaus, kes on aastaid prokuratuuris töötanud.

16. märtsi õhtul avaldas Õhtuleht veebis artikli „Rahakotid jälle sassis! Põhja-Tallinna ametiauto vedas Keskerakonna kraami propagandaüritustele“, kus ajakirjanikud võrdlesid sõidupäevikute väljavõtteid keskerakondlaste sotsiaalmeediapositustega. Lisaks ajakirjanike uurimistööle leidis ka linnaosa sisekontroll täiendavaid juhtumeid. Linnaosa vanem süüdistas artiklis erakonna telgi vedamises parteitu nõuniku isetegevust.