Sotsiaaldemokraadid hääletasid Tallinna volikogus haiguspäevade esimesest päevat hüvitamise poolt, nüüd on valitsuse kord sama teha kogu riigis

digiTervishoid

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon toetas Tallinna otsust hüvitada haiguspäevi esimesest päevast. Erakonna esimees Indrek Saar ja Tallinna linnapeakandidaat Raimond Kaljulaid kutsuvad üles valitsust kehtestama õiglase hüvitise üleriigiliselt.

Avaldame Saare ja Kaljulaidi avalduse täismahus:

Riik peab Tallinna eeskujul hüvitama haiguspäevi esimesest päevast

Eesti on teinud väga vähe, et meie inimesi kriisis toetada. Paljudes riikides on makstud praktiliselt kõigile elanikele toetusi, meil aga ei hüvitata isegi haiguse tõttu töölt eemale jäämist. Riik ütleb inimestele, et haiguse korral tuleb püsida kodus, samas tähendab see paljudele olulise osa sissetuleku kaotus. Kodus püsimine ja enda ning teiste tervise hoidmine peab olema jõukohane kõigile.

Reformierakonna ja Keskerakonna valitsus peab viivitamatult muutma oma eitavat seisukohta haiguspäevade hüvitamise küsimuses. On arusaamatu, miks nii Reformierakonna kui Keskerakonna ministrid on haiguspäevade õiglase hüvitamise vastu. See on nii elementaarne asi, et otsus peaks olema juba ammu tehtud. Oleme seda pidevalt valitsusele meelde tuletanud ja seda nõudnud.

Eesti on selles kriisis oma inimesi väga vähe toetanud. Samuti ei näe me mingit usutavat plaani, kuidas parandada tervishoiu rahastamist. Õdede palkade tõstmiseks ning arstide Eestis hoidmiseks on vaja jätkusuutlikke lahendusi, mis võimaldavad riigil panustada enam tervishoiule. Praeguse kriisi tõelised kangelased ei ole poliitikud, vaid arstid ja õed ning meie koolide ja lasteaedade õpetajad ning kõik teised, kes on sõna otseses mõttes selle kriisi eesliinil.

Arste, õdesid ja õpetajaid tohi unustada. Ilusad tänusõnad riigijuhtide poolt ei aita. Neile tuleb tagada väärikas sissetulek.