Tallinna Sotsiaaldemokraadid esitasid volikogus elava muusika toetusmeetme eelnõu

digiTallinn

Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioon esitas tänasel istungil volikogule eelnõu, millega antakse linnavalitsusele ülesanne luua elava muusika toetusmeede väiksematele kontserdipaikadele ja klubidele.

Muusikavaldkond on koroona kriisis finantsiliselt tugevalt pihta saanud – piletimüük on 2020. aasta septembrist aasta varasemaga võrreldes vähenenud 80% – 95% ning toidu- ja joogi müük on olnud tugevalt piiratud. Selline olukord muudab väikestele kontserdi kohtadele finantsiliselt äärmiselt keeruliseks kontsertide korraldamise jätkamise ning linna mitmekülgse kultuurielu edendamise.

“2021. aastal kandideerib Tallinn 2021 UNESCO loovlinnade võrgustiku liikmeks muusikalinna kategoorias. See eeldab, et Tallinn peaks öörahu ja ööelu vahel tasakaalu otsides lähtuma mitmekesise muusikaelu planeerimisel rahvusvaheliselt parimatest praktikatest,” seisab sotsiaaldemokraatide esitatud eelnõus.

Eriti komplitseerituks muudab kontserdikorraldajate elu ka 1. septembrist kehtima hakkavad alkoholimüügi piirangud.

Sotsiaaldemokraadid ei pea sugugi heaks olukorda, et kultuuri- ja muusikaürituste korraldamine sõltub muuhulgas alkoholimüügist laekuvast tulust, kuid see ei muuda tõsiasja, et alkoholimüügi piiranguga hakkavad väiksemad kontserdikohad kaotama igakuiselt 15-20 000€ tuludest, mis on võrdne nende halduskuludega.

“Selline toetusmeede, mida saavad taotleda järjepidevat kvaliteetset muusikaprogrammi korraldavad ettevõtted on jõus nii Helsingis, Londonis kui ka Tartus. Võtame Tallinnas nendest linnadest eeskuju,” kommenteeris meetme olulisust Tallinna sotsiaaldemokraatide öölinnapea kandidaat Natalie Mets.

Tallinna sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimehe ning erakonna linnapeakandidaadi Raimond Kaljulaidi sõnul on öölinnapea kandidaadi Natalie Metsa algatatud eelnõu väga oluline ja tuleks kiiresti vastu võtta.

“Taotleme volikogus kindlasti selle eelnõu kiiret menetlemist. Kontserdikorraldajad on  rohkem kui aasta tegutsenud väga piiratud tingimustes. Lisaks jõustuvad müügi piirangud jõustuvad juba sügisel, selleks ajaks peab toetusmeede olema paigas,” ütles Kaljulaid.