Raimond Kaljulaid: on aeg vabastada inimesed talvisest lume rookimise kohustusest

Kirill KlausKohalikud omavalitsused

Riigikogu asub täna arutama ehitusseadustiku muudatust, mille eesmärgiks on vabastada kinnistute omanikud kohustusest hooldada linnale või vallale kuuluvaid kõnniteid. Kui sotsiaaldemokraatide eelnõu saab seaduseks, siis ei pea korteri- ja majaomanikud järgmisel talvel enam kõnniteedel lund lükkama ega libedust tõrjuma.

„Meie ettepanek on anda vastutus teede hoolduse eest tervikuna kohalike omavalitsuste kanda. Kõnniteed on osa avalikust ruumist, aga just lumerohketel talvedel ei ole nad pahatihti ohutud. Hooldamata ja libedatel kõnniteedel juhtub pidevalt õnnetusi – inimesed kukuvad ning saavad traumasid. Teede halb seisukord piirab ka liikumist, just eakad ja väikelastega vanemad on talviti suuremates raskustes, “ ütles Raimond Kaljulaid.

Seega oleks tema sõnul igati mõistlik, kui kõnniteede korrashoid jääks omavalitsuste ülesandeks. „Mõistagi tuleb lisanduvad kulud linnadele ja valdadele kompenseerida, mis aga eeldab seda, et riik suurendab tasandusfondi rahastamist,“ rääkis Kaljulaid. „Aastad lähevad, mured kõnniteede ja murtud luudega on igal talvel üleval. On aeg see asi lõpuks ära lahendada, et uuel talvel saaksid inimesed turvalisemalt liikuda ja majaomanikud ning korteriühistud ei pea enam võõra omandi eest hoolt kandma.“

Uuringufirma Norstat viis veebruaris läbi küsitluse, millest selgus, et 73 protsenti vastanutest pidas kõnniteede puhastamist kohaliku omavalitsuse ülesandeks.

Enne eelnõu riigikogule esitamist kogus Kaljulaid tagasisidet Eesti Linnade ja Valdade Liidult, Eesti Omanike Keskliidult ja Eesti Korteriühistute Liidult.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Tallinna kiirabi vastasid omakorda päringule, mis puudutas libedatel kõnniteedel saadud vigastusi. Tänavu jaanuaris pöörduti Tallinna EMOsse kukkumistest tingitud vigastustega 218 korral.