Indrek Saar: valitsus, ärka! Vaktsineerimisel ei tohi taas hoolimatust lubada

digiArvamus

Vaktsiinirindelt tulevad teated ei ennusta midagi head, kirjutab Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Indrek Saar Eesti Päevalehes. 

Hävinenud vaktsiinid peavad olema äratuskellaks valitsusele, et me ei oleks sel sügisel taas olukorras, kus ettevalmistused võimalikeks uuteks nakatumislaineteks ja viirustüvedeks on tegemata.

Eelmisel suvel lõi valitsus trummi, kui hästi me esimese lainega hakkama oleme saanud ja tulemuseks olid talveks maailma kõrgeimad nakatumisnäitajad. Nüüd käib juba mõnda aega mõnulemine teadmises, et majandusel on läinud paremini, kui esialgu kardeti. Samas on meie vaktsineerimistempo jätkuvalt lubamatult madal ja kui me samamoodi jätkame on sellel paratamatult taas ränk hind inimeste elule ja tervisele, meie tervishoius töötavatele inimestele ja loomulikult ka majandusele.

Kõik terviseeksperdid rõhutavad, et kui tahame maksimaalselt vältida koroonasurmasid ja pääseda kergemate piirangutega igapäevaelule, peab vaktsineeritus olema võimalikult kõrge, eriti vanemaealiste seas. Paraku oleme selles läbi kukkumas. Meie põhjanaabrid Soomes on suutnud praeguseks vaktsineerida 94% üle 80 aastastest elanikest. Taanis ja Islandil on see protsent lausa 100! Meie oleme jõudnud vaid 63%-ni. Ka üldine elanike vaktsineerimisega hõlmatus on kõigest napp 42%.

Tuletan valitsusele meelde, et nad vastutavad kogu Eesti terviseolukorra, mitte vaid valitsusliikmete vaktsineerituse eest. Ei tohi suve jälle luhta lasta. Igal kasutamata vaktsiinil võib olla ränk hind.

Indrek Saar: valitsus, ärka! Vaktsineerimisel ei tohi taas hoolimatust lubada