Kas Tanel Kiik peaks tagasi astuma?

digiTervishoid

On seitse põhjust, miks Kiik peab terviseministri kohalt tagasi astuma, kirjutab sotsiaaldemokraadist Riigikogu liige Raimond Kaljulaid Õhtulehes.

Esiteks. Enne pandeemia algust kinnitas Kiik Eesti ühiskonnale, et riik on kriisiks valmis. Tegelikult ei olnud me üldse valmis ning meil ei olnud mitte midagi.

Teiseks. Eesti hilines nii esimeses kui ka teises laines viiruse levikule reageerimisega. Kui kutsusin esimese laine alguses üles mitte korraldama Tallinnas siseruumides eakatele kontserte ja üritusi, süüdistasid keskerakondlased mind meedias paanika õhutamises. Loetud päevad hiljem kuulutati välja eriolukord ning elu riigis pandi täielikult seisma.

Kolmandaks. Avalikkust hoiatanud terviseameti pressiesindajal Simmo Saarel oli õigus – riigil polnud vaktsineerimiskava ega ole seda siiani. Vaktsineerimise tempoga ei saa üldse rahul olla.
Vaktsineerimise juht palgati suure hilinemisega.

Neljandaks. Kogu aeg on antud vastandlikke ja üksteist välistavaid juhiseid ja sõnumeid ning tekitatud ühiskonnas väga palju segadust.

Viiendaks. Eestis on erakordselt teravad probleemid tervishoius tervikuna. Pikad ravijärjekorrad, õdede puudus, perearstide puudus. Jevgeni Ossinovski ajal pandi tervishoidu olulisel määral lisaraha. Kiik ei ole teinud mitte midagi. Ta on teinud mõned ettepanekud, mis on kõik tagasi lükatud.

Kuuendaks. Sotsiaalministeeriumi juhtimine on ka ametnike tasemel alla igasugust arvestust. Miks peab kogu Eesti rahvas kannatama võtmeministeeriumi kehva juhtimise tõttu?

Seitsmendaks. Tuletan meelde ka murtud lubadust tagada Eesti eakatele 100eurone pensionitõus.

/Lugu ilmunud paberlehes/