Usutiiva üleskutse advendiajaks: otsigem endas samaarlast!

digiUsutiib

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ühendus Usutiib tegi seoses advendiaja algusega üleskutse, mis lähtub nii Johanesse kui Luuka evangeeliumite lugudest, millest üks räägib sellest, kuidas Jeesus kohtas allikal Samaaria naist ja teine halastaja samaarlasest, kes aitas röövlite poolt läbipekstud teekäijat.

„Jeesuse sõnum juhtis inimesi tervenemise suunas. Samaaria naist ei häirinud päritolu, kuulujutud ega traditsioonid, ta keskendus Jeesuse poolt öeldule ja kutsus seda kuulama kogu oma küla. Ka täna on ühiskonnas oluline kuulata inimesi, kelle mureks on inimeste vaimne ja füüsiline tervis.

Haigusest mõjutatud ühiskond nõuab ka halastust ja märkamist. Meie kõikide kõrval on ligimesi, kes võivad olla läbipekstud teadmatusest, üksindusest, majanduslikust surutisest või populismist. Need ligimesed vajavad vestluseid, mõistmist, tuge ja vahel ka arvete maksmist.

Advendiaeg on ootuse ja valmistumise aeg! Usutiib kutsub üles otsima endas advendi ajal vastuvõtlikku ja halastajat samaarlast ning jagama leitut ühiskonnas!“ seisab Usutiiva avalduses.

Usutiiva näol on tegu sotsiaaldemokraatide usulise ühendusega, mis alustas oma tegevust selle aasta alguses.

Üleskutse täismahus:

Otsigem endas samaarlast!

Üsna Johannese evangeeliumi alguses (Jh 4:1-42) seisab lugu, kuidas Jeesus kohtas allikal Samaaria naist ja palus temalt juua. Naine imestas, ta hakkas Jeesust küsitlema ja kutsus siis kogu oma küla kuulama. Jeesus jäi sellesse külla kaheks päevaks ning paljud hakkasid tema sõnumit uskuma.

Ajaloost on teada, et samaarlased ja juudid ei saanud hästi läbi. Samaarlased olid segunenud rahvas, nende jumalateenistus oli juutidest pisut erinev, kunagi oli neil isegi Jeruusalemma templiga konkureeriv tempel. Evangeeliumites ei jää aga samaaria naine sugugi ainsaks oma rahvakillu esindajaks, keda esile tõstetakse. Luuka evangeeliumis on lugu  halastajast samaarlasest (Lk 10: 30-37), kes aitas röövlite poolt läbipekstud teekäijat, kellest preester ja leviit peatumata mööda läksid. See polnud ilma plaanita aitamine, pärast esmaabi andmist jättis samaarlane teekäija võõrastemajja ning andis peremehele raha, et too läbipekstu eest hoolitseks.

Jeesuse sõnum juhtis inimesi tervenemise suunas. Samaaria naist ei häirinud päritolu, kuulujutud ega traditsioonid, ta keskendus Jeesuse poolt öeldule ja kutsus seda kuulama kogu oma küla. Ka täna on ühiskonnas oluline kuulata inimesi, kelle mureks on inimeste vaimne ja füüsiline tervis.

Haigusest mõjutatud ühiskond nõuab ka halastust ja märkamist. Meie kõikide kõrval on ligimesi, kes võivad olla läbipekstud teadmatusest, üksindusest, majanduslikust surutisest või populismist. Need ligimesed vajavad vestluseid, mõistmist, tuge ja vahel ka arvete maksmist.

Advendiaeg on ootuse ja valmistumise aeg! Usutiib kutsub üles otsima endas advendi ajal vastuvõtlikku ja halastajat samaarlast ning jagama leitut ühiskonnas!