Heljo Pikhof: hüvitis peab aitama hambaarsti juurde veelgi enam inimesi

digiTervishoid

heljo pikhof

Riigikogu kiitis täna heaks ravikindlustuse seaduse muudatused, mis tagavad uuest aastast  85 eurose hambaravihüvitise töötutele ja toimetulekutoetuse saajatele.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhofi sõnul on igati tervitatav, et kõrgendatud määras hüvitise saajate ring laieneb. „Aga järgnevatel aastatel tuleb astuda täiendavaid samme, et hambaarstile jõuaks veelgi rohkem suurema ravivajaduse ja kõhnema rahakotiga inimesi. Eesti inimeste kulud hambaravile on väga suured, viimastel andmetel on need ligi kolm korda suuremad kui tervishoius üldiselt,“ ütles Pikhof.

2017. aastal tehti täiskasvanute hambaravihüvitise reformiga algust sotsiaaldemokraatide eestvedamisel, lisas Pikhof. Alates  2017. aasta 1. juulist  hakkasid täiskasvanud ravikindlustusega inimesed saama aastas 30 euro ja alates 2018. aastast  40 euro ulatuses hüvitist.

„Pensionäride, erivajadusega inimeste, rasedate ja väikese lapsega emade hambaravihüvitis kerkis ligi neli aastat tagasi 19 eurolt 85 eurole. Nii nende kui peatselt ka töötute ja toimetulekutoetuse saajate omaosalus on 15 protsenti teenuste piirhinnast. Patsient ei saa raha enda kätte, vaid see liigub haigekassalt otse teenuseosutajale,“ märkis Pikhof.

Tänu hambaravihüvitisele on tema väitel saanud rohkem inimesi hambaarsti juures käia. „Kõige enam on saanud hüvitisest kasu pensionärid ning osalise või puuduva töövõimega inimesed. Meie eesmärk täiskasvanute hambaravihüvitise sisseseadmisel oli ja on, et aasta-aastalt peab hüvitis suurenema ja samas taktis vähenema omaosalus,“ sõnas Pikhof.