Indrek Saar: elatise määramise uue reeglid kohtlevad lapsi ebaõiglaselt

digiLapsed ja pered

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Indrek Saare hinnangul kiirustas riigikogu liialt elatisraha kindlaksmääramise uue korra seadustamisega, sest muudatused tekitavad uut ebaõiglust ja ebakindlust ega arvesta piisavalt laste huvidega.

2022. aastal jõustuvad perekonnaseaduse sätted hakkavad kehtima neile elatistele, mis määratakse alates jaanuarist, kui miinimumelatis kukub 200 euroni. Praegused elatised  külmutatakse senisele tasemele ja aasta lõpuni kehtib Eestis 292 euro suurune elatismiinimum.

„Laste ebaõiglane kohtlemine hakkab pihta sellest, et see lävend kukub pea 100 eurot allapoole. 1. jaanuarist on meil kahte sorti lapsi, kellele elatist välja mõistetakse. On need, kes enne 31. detsembrit jõudsid oma otsuse kohtust kätte saada, ja edasi need, kes saavad seda alates 1. jaanuarist,“ märkis Saar. „Sotsiaaldemokraadid tegid muudatusettepaneku, et see number nii olulisel määral ei langeks, sest elatise alampalgast lahtisidumise tõttu jääb selle kasv tulevikus tunduvalt aeglasemaks. Paraku ei leidnud meie ettepanek toetust,“ lisas Saar.

Uute reeglite mõjul tuleb tema sõnul juurde neid inimesi, kes on sunnitud oma laste ja ka endi õiguste kaitseks kohtusse minema. „Kogu kohtupraktika peab tulema uus. Ka justiitsminister on riigikogu ees tunnistanud, et kohtute koormus võib tõusta ja segadust juurde tekkida,“ tõdes Saar.

Ta tõi välja, et Lastekaitse Liit, Eesti Naisteühenduste Ümarlaud ja Eesti Naiste Varjupaikade Liit juhtisid tähelepanu uue korra puudustele ja vajadusele põhjalikumalt analüüsida, kuidas muudatused arvestavad lapse huvidega. Saare sõnul oleks riigikogu pidanud kuulda võtma ettepanekut, et teiste riikide eeskujul tuleb välja töötada põhjalik elatiskalkulaator, mis arvestab paremini laste ja vanemate vajadustega ning ka suurema arvu mõjuteguritega.

”Nii tundlikke otsuseid ei tohi teha kiirustades ja uut segadust külvates, ” osutas Saar.