Sikkut ja Pakosta: kooli ei kõlba Georgi lint rinnas ja Z-täht soengus

digiUncategorized

Vaenulikud sõnumid on teisel pool veendumus- ja väljendusvabaduse piiri. Kui keegi tunnetab putinistlikke väljendusi Venemaa propaganda järgi heroiliste, mitte vaenulikena, siis see ei muuda asja. Siin on Eesti ja sümboleid tõlgendatakse Eesti, Euroopa ja ÜRO väärtushinnangute kohaselt ning agressiooni toetamine pole seega kaitstud veendumus- ja väljendusvabaduse õigustustega, kirjutasid Eesti Päevalehes meie riigikogu liige Riina Sikkut (SDE) ja võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta.

Erinevalt täiskasvanust ei eeldata lapselt, et ta suudaks kõiki olukordi ise adekvaatselt analüüsida. Sestap on lastel alati õigus oma mistahes arvamust või ideed avaldada ja olla tähelepanelikult ära kuulatud. Muidugi ei tähenda see, et lapse arvamus alati peale jääks. Agressiooni toetavate soengute ja tätoveeringute puhul saab vähimana nõuda nende otsekohest kinnikatmist, eriti kui haridusasutus on turvaline koht ka näiteks sõjapõgenikest lastele.

Kui laps või tema vanemad ikkagi eitavad haridusasutuse ettepanekuid olukord kiiresti kohapeal lahendada, käivitub kaasamisring samamoodi nagu mistahes muu suurema pahanduse korral. Tõsiste juhtumite puhul alustatakse koostööd lastekaitse ja politseiga.

Kõige parem on, kui ülalpool kirjeldatud jamasid üldse ei tekikski. Agressori sümbolite koolist või lasteaiast eemale hoidmiseks ja närvesöövate vaidluste ennetamiseks saab teha selged reeglid. Nõue, et laps peab teistega lugupidavalt käituma, on vast iga koolitare ja mängunurgagi kodukorras kirjas.

Sellegipoolest tasub õpetajate endi närvikava hoidmiseks ja võimalike sõnalahingute ennetamiseks minna ajakohaste reeglitega, ma ütleksin, tavapärase täpsusastmeni. Kui kooli kodukorras või õppekorralduse reeglites on kirjas, et „Kapuutsiga džemprid ei ole lubatud”, „Õpikule tuleb ümber panna kas kattepaber või kilekaaned” ja muud sellist, siis sobituvad sinna hästi ka muud täpsemad, igati elulised punktid. Näiteks võib kirjutada, et „Õpilane hoidub vihkamise, vägivalla, diskrimineerimise õhutamisest ja haavatavate ühiskonnagruppide või inimeste halvustamisest ning õigusvastase tegevuse õigustamisest ja kiitmisest”.