Helmen Kütt: arstidele antud lubadustele peavad järgnema ka teod

Ann VaidaTervishoid

On selge, et pöördumine, mille arstide liit mullu 3. detsembril valitsusele ja riigikogule esitas, oli tingitud murest patsientide pärast ja praeguse tervishoiu rahastamise skeemi jätkusuutmatusest, ütleb riigikogu sotsiaalkomisjoni juht Helmen Kütt.

Ootamatu oli aga see, et tervise-ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning uus valitsus saavad ka siis suure rünnaku, kui asuvad seda enam kui kümme aastat teada olnud probleemi lahendama. Mõistetavaks muudab selle ilmselt aastaid antud katteta lubadused arstkonnale.

Sotsiaalkomisjoni 14. veebruari istungi alguses kinnitasin veendumust (ja olen seda meelt ka praegu), et meie arstid on maailma parimad, Eestis kasutatav meditsiinitehnika samuti maailmatasemele vastav, süsteemis on saavutatud maksimaalne efektiivsus ja sisemised ressursid on kõik kasutusele võetud.

Vaja on lisaressurssi ja tean, et ministri üks ettepanekuid aprillis valitsusele on kaalumiseks vanaduspensioni-ealiste inimeste eest ravikindlustusse mineva 13% tasumine riigi eelarvest.

Komisjoni liikmetega istungivälises suhtlemises on jutuks olnud ka protsendi suurus, mis võib olla ka väiksem, sest töövõimetushüvitist mittetöötavatele eakatele ei maksta ju. Igal juhul on märtsis valitsuses konkreetsed meetmed aruteluks jätkusuutliku rahastamise tagamiseks.

Sotsiaalkomisjon hoiab kindlasti asjade käigul silma peal ja olen kindel, et murele, mis tõi nii arstkonna, sotsiaalministeeriumi, haigekassa, patsientide liidu ja sotsiaalkomisjoni kokku, peab leidma konkreetsed lahendused.

Siiski ei tohi ära unustada seda, et meie demograafiline pilt, kus eakate arv ja vanusest tulenev suurem arstiabi vajadus kasvavad aasta-aastalt ning tööealiste elanike arv väheneb, paneb ka teatud piirangud.

Ma kindlasti valetaksid, kui ütleksin, et ravijärjekorrad kaovad. Kuid selleks, et seda pilti keerata ja iivet suurendada, on tänasel valitsusel ka meetmed olemas ja tulemas!

Lõpetuseks tahaksin siiski öelda, et arstide liidu esindaja doktor Andres Kork kiitis sotsiaalkomisjoni istungil tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskit alkoholi, kui tervise ja haigekassa rahade vaenlasega võitlemise eest.

Eriti heameel on mul aga selle üle, et hetkel (16. veebruari õhtul) kirjutades seda kommentaari, on teada ka see, et täna 16.02. sõlmisid tervishoiuvaldkonna töötajate ja tööandjate liidud eelkokkuleppe kinnitamaks, et poolte vahel selle aasta palganumbrites erimeelsusi ei ole.

Komisjon lõppes sõbrapäevale kohaselt sõbralikult, mis aga kindlasti ei tähenda seda, et arstid on jälle valmis vaid leppima magusate lubadustega, millele tegusid ei järgne. Jääme tegusid ootama!

Meditsiiniuudised (mu.ee)