Indrek Saar: need, kes loodavad, et Martin Helme juhitav EKRE ei ole nii äärmuslik, eksivad sügavalt

digiArvamus

Neid ridu kirjutades ei ole veel teada, milline saab täpselt olema poolthäälte arv Martin Helme kroonimisel EKRE uueks juhiks, küll aga on selge, et selleks ta valitakse. Õigemini – nimetatakse, sest selles erakonnas on võim Perekonna käes ja vastu vaidlemist seal ei sallita. Vähe sellest, eriarvamused ja mittekuuletumine saavad kiirelt karistatud, nagu me oleme korduvalt näinud. Olgu siin näiteks kasvõi liialt pead tõstnud tartlase Indrek Särje käekäik või Kaimar Karu lühikeseks jäänud ministrikarjäär, kirjutab Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Indrek Saar Eesti Päevalehe arvamusportaalis.

Igal juhul on isa ja poja domineeriv autoritaarsus parteisiseselt enesestmõistetav asi. Samast kreedost juhinduvad Helmed ka riigi ja ühiskonnaelu asjade ajamisel. Mart Helme taandumisel kõlanud põhjendused, sellest kuidas tema nüüd muutub EKRE rohkem laiahaardelisemaks või vähem äärmuslikuks ei pea paika. Martin Helme kõne kinnitas, et EKRE ideoloogia ei ole kuidagi muutunud. Eesmärk olla kõike seda, mida ei ole Põhjamaad ja selgelt välja öeldes, et see ei tule ilma vastandumiseta. Ka Põhjamaade halvustamises käib poeg isa jälgedes ning see pole Eestile kindlasti kasulik.

Pole kahtlust, et Martin Helme on olnud oma isa agar õpilane, kes tänaseks on oma õpetaja juba ületanud. Alles see oli, kui rahandusminister ähvardas valitsuse väiklast tööjõupoliitikat kritiseerinud maasikakasvatajatele maksuameti kaela saata ja samal noodil jätkamist kinnitas Martin Helme ka äsja kongressil peetud kõnes. Totalitaarset riiki ihkavatele juhtidele nii iseloomulik mõtteviis ja käitumine.

Ja näiteid ei pea paraku otsima vaid ajaloost. Piisab sellest, kui vaadata meie idanaabri suunas. Kui mõni ettevõtja, kultuuriinimene või mõni muu tuntud inimene julgeb isakese Putini poliitikat kritiseerida, avastab maksuamet peagi, et tal on maksudega midagi väga valesti ja teisitimõtlejad jõuavad trellide taha või saavad mõnel muul viisil vaigistatud.

Tänase Venemaa stiilis riigijuhtimise ihalusest kõneleb ka Martin Helme kauaaegne soov allutada Eesti kohtusüsteem ja meediaruum poliitilisele kontrollile. Kõik need, kes usuvad, et Martin Helme kerkimisega parteiliidriks algab EKREs uus ajastu, peaksid andma endale aru, et  tema senised sammud ja tõekspidamised ei anna selleks mingit alust. Need juhatavad pigem sisse veelgi äärmuslikuma ajastu selles parteis.

Kõik need, kes seisavad vaba, hooliva, inimõigusi austava demokraatliku riigi eest, peavad seega veel rohkem pingutama.

Indrek Saar: need, kes loodavad, et Martin Helme juhitav EKRE ei ole nii äärmuslik, eksivad sügavalt