Sotsiaaldemokraadid: valitsusliidu jäme käik kõrvaldas hääletuselt esimese haiguspäeva ettepaneku

Kirill KlausKoroonaviirus

Sotsiaaldemokraadid peavad lubamatuks parlamentaarse protsessi väänamiseks koalitsiooni otsust tõsta omatahtsi haiguspäevade hüvitamise teema ühest eelnõust teise, millega kõrvaldati hääletuselt ettepanek maksta koroonahaiguspäevad kinni alates esimesest päevast.

Sotsiaaldemokraatidest saadikud avaldasid eilsel riigikogu istungil laial rindel protesti toime pandud rikkumiste vastu. Nad pidasid kõnesid ning taotlesid tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise eelnõu teise lugemise katkestamist, et haiguspäevi puudutav ettepanek siiski jõuaks hääletusele. Vaidlusaluse eelnõu arutelu jäi südaööl pooleli ning jätkub täna kell 10 algaval istungil.

“Kui rikutakse riigikogu liikmete õigusi seadusandlike ettepanekute menetlemisel, siis rikutakse ka Eesti inimeste õigusi. Igal saadikul on valijad ning meelevaldselt neist üle sõita ei tohi. Enamgi veel, käesoleval juhul on kõne all väga oluline ettepanek – kui inimene on saanud positiivse diagnoosi või arvatud lähikontaktsena isolatsiooni, siis ei tohiks ta palgas kaotada. Epideemia leviku tingimustes ei ole töötaja süüdi selles, et ta jääb koroonasse. Tema karistamine mitmesaja euro suuruse palgakaotusega on ebaeetiline. Kõigele lisaks töötab see vastu viirusetõrje eesmärkidele. Ülekaalukas avalik huvi on hüvitada haiguspäevad täismahus ja tagada nii inimeste kodus püsimine,“ ütles Jevgeni Ossinovski.

Sotsiaalkomisjoni aseesimehe Helmen Küti sõnul sai saadikute õiguste rikkumine kahetsusväärselt alguse sotsiaalkomisjoni enamuse otsusest.

„Sotsiaaldemokraadid ei palu ega looda, et nende muudatusettepanekuid alati toetatakse, aga kui on ära võetud õigus ettepanekuid esitada ning pidada komisjonides ja suures saalis debatti, siis on see otseses vastuolus hea õigusloome tavaga,“ rääkis Kütt riigikogu kõnetoolist. „Uskuge, istekohad võivad muutuda, kord ollakse opositsioonis, kord koalitsioonis, kuid head tavad ja tasakaalustatud menetlus peaksid olema au sees sõltumata istekohast. Olulised on ju parlamendis esindatud erakondade seisukohad ja võimalus neid kaitsta.“