Seisame kindlustunde eest!

Sajandi suurima hinnatõusuga toimetulemiseks peavad suurenema ka Eesti inimeste sissetulekud

Viimase aastaga on hinnad Eesti inimeste ostukorvis kallinenud sama palju kui eelneva kümne aastaga kokku:

  • Eurostati andmetel on Eestis Euroopa suurim hinnatõus – maikuu seisuga oli elu Eestis muutunud aastaga 20,1% kallimaks – vaata täpsemalt>>.
  • Keskmise või väiksema sissetulekuga inimesed kaotavad kindlustunde ja senise elatustaseme – olles ostujõus  aastaga kaotanud rohkem kui kuupalga. Oma sissetuleku ostujõu vähenemist saad kontrollida Statistikaameti kalkulaatoriga>>.
  • Keskmise perekonna igakuine ostujõud on aastaga kukkunud ligi 500 euro võrra, pensionisaajal ligi saja euro võrra.

Eesti inimesed väärivad võimalust oma palga või pensioniga ära elada!

tugev eesti

 

SOTSIAALDEMOKRAATIDEL ON HINNATÕUSUDES TOIMETULEMISEKS PLAAN:

  • KUNI ÜKS KUUPALK LISAKS

Langetame keskmist ja madalat palka teenivatel töötajatel maksukoormust, mis jätab inimestele palgapäeval rohkem raha kätte. Selleks tõstame tulumaksuvaba miinimumi alampalgani.

Nii jääb enamikel inimestel aastas kuni ühe kuupalga jagu rohkem raha kätte. Näitena siin arvutused mõnede enamlevinud palkade kohta:

Lisaks tõstame lapsetoetuse 100 euroni kuus, et hinnatõusud ei takistaks ühegi lapse arenguvõimalusi.

  • ÜKS PENSION LISAKS

Et pensionärid saaksid väärikalt hakkama, tuleb pensione tõsta kohe, mitte vahetult enne valimisi, nagu plaanis Keskerakonna ja Reformierakonna valitsus.

Sotsiaaldemokraadid seisavad 50 euro suuruse täiendava pensionitõusu eest, mis viib keskmise pensioni 645 euroni kuus. See tagab keskmisele pensionärile aastas ühe lisapensioni.

Lisaks peab hooldekodu koht peab olema pensioni eest kättesaadav. Nii ei pea keegi muret tundma oma toimetuleku ega homse pärast.

 

KASVAVAD TULUD VÕIMALDAVAD KATTA MAKSULANGETUSED JA PENSIONITÕUSU

Seoses rekordkiire hinnatõusuga laekub riigieelarvesse käibemaksu ja aktsiise sadu miljoneid planeeritust enam. Lisaks teenib riigiettevõte Eesti Energia kõrge elektrihinna tingimustes puhaskasumit kümneid miljoneid.

Nii teenib riik suuri tulusid ajal, mil inimesed ei suuda oma kuludega toime tulla. Õiglane on suunata osa kasvanud riigituludest tagasi, et töötavatel inimestel jääks rohkem raha kätte ning saaks tõsta pensione.

Meie ettepanekute maksumus:

  • Pensionitõus 50 eurot kuus tähendab aastas kokku ca 200 miljonit eurot.
  • Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine alampalgani vähendab tulumaksu laekumist riigieelarvesse aastas ca 88 miljonit eurot.

Kokku sotsiaaldemokraatide ettepanekuga seotud kulud väiksemad, kui prognoositust suuremad laekumised riigieelarvesse. Seega on rahaline kate olemas – see on vaid poliitilise tahte küsimus.

Pärast eelseisvad Riigikogu valimisi tuleb muuta Eesti maksusüsteem õiglasemaks, et kõrgepalgalised saaksid anda suurema panuse. Vaid nii on pikaajaliselt  võimalik rahastada Eesti sotsiaalkaitset, tervishoidu ja haridust.

Sajandi suurima hinnatõusuga toimetulemiseks peavad suurenema ka Eesti inimeste sissetulekud.