Sotsiaalne elekter ning gaasi ja kaugkütte hinnalagi

Sotsiaaldemokraatide eesmärk on saada energiahinnad kontrolli alla. 

Energiahinnad kontrolli alla

Valitsuskoalitsiooni eestvedamisel on riik tulnud jõuliste meetmetega inimestele arvete tasumisel appi ning pakkunud ajutise ning kiire energiakriisi leevendusena välja kaks lahendust – elektri universaalteenus ning energiahindade kompensatsioon.

Selleks hüvitab riik alates 1. oktoobrist kuni märtsi lõpuni nii elektri, gaasi kui kaugkütte hinnad, mis ületavad 80 eurot megavatt-tundi ning kohustas Eesti Energiat pakkuma tarbijatele elektrit börsivälise paketi ja konkurentsiameti poolt fikseeritud hinnaga ehk universaalteenusena.

Uute energiatoetuste abil:

  • keskmise gaasitarbija kulu gaasile väheneb praeguste hindadega võrreldes umbes 50%;
  • kulu elektrienergiale väheneb umbes 21%;
  • kaugkütte kulu suurima kaugküttepiirkonna näitel väheneb 14%.

SOTSIAALNE ELEKTER EHK UNIVERSAALTEENUS

Riigikogus vastu võetud seadusega on 1. oktoobrist igal Eesti perel võimalus osta elektrit universaalteenusena, mille hinda ei määra energiakriisist tingitud börsimoonutused vaid Konkurentsiamet. Universaalteenuse hind näiteks Eesti Energia kliendile on 19,24 senti/kWh. See hind on elektrienergia lõpphind, milles sisaldub nii käibemaks, kui ettevõtte kasumimarginaal. Küll aga lisandub elektrihinnale arvel teadupärast võrgutasu, taastuvenergiatasu, elektriaktsiis ja elektrimüüja kuutasu (EE puhul 1,99 eurot).

Universaalteenusele saab üle minna lihtsalt – elektrimüüjal on kohustus pakkuda kodutarbijale universaalteenusega elektrienergiat, kui kliendi senine elektripakett on kallim kui universaalteenuse hind. Seega teavitab müüja tarbijat ise ning viib soodsamale paketile üle seitsmepäevase etteteatamisega. 

Kui sul on oma praeguse elektrimüüja juures soodsama hinnaga leping, ei ole mõtet vahetust teha (ja automaatselt sind ka üle ei viida). Kui aga kasutad näiteks börsipaketti ja tahaksid hinda fikseerida, on tõenäoliselt soodsam universaalteenuse kasuks otsustada.

Tarbijal endal tuleb tegutseda vaid siis kui ei soovi universaalteenusele üle minna. Inimesed peavad sellest vähemalt kaks päeva enne muudatuse jõustumist müüjat teavitama. Kui müüja on teid siiski uuele lepingule üle viinud, saab universaalteenuse lepingust väljuda igal ajal ja leppetrahvita.

Universaalteenust ehk kontrollitud hinnaga elektrienergiat saab pakkuda kuni 2026. aasta aprilli lõpuni. 

 

Elektritoetus

Riik hüvitab kõigile kodutarbijatele alates 1. oktoobrist kuni 31. märtsini üle 80 eurot megavatt-tunnisest elektri hinnast kuni 50 eurot sõltumata millise elektripaketiga liitunud oled. 

Kui liituda universaalteenusega, siis näiteks keskmise börsihinna 36 senti/kWh asemel on fikseeritud hind ajutiselt nüüd 19,24 senti/kWh. Sellele hinnale rakendub 5 sendine hüvitis, mis teeb elektrienergia hinnaks 13,24 senti /kWh. Nii et kui võrrelda börsielektri keskmisega, toob universaalteenus elektri hinda alla pea kolmekordselt. 

Septembris oli börsil elektrihind ilma käibemaksuta 23s/kWh ning augustis lausa 36s/kWh.

Universaalteenuse tootmishinnaks ilma käibemaksuta on 15,4s/kWh ning kütteperioodi kompensatsiooniga koos 10,4s/kWh.

Pea meeles!

  • Elektrienergia hüvitise puhul tarbimisele piire ei seata. See tähendab, et kui su maja on ka elektriküttel ja oled eratarbija mõistes suurtarbija, kohaldub hüvitis kogu tarbitud elektri kogusele.
  • Hüvitis rakendub ükskõik millisele paketile – olgu sul fikseeritud või börsipakett või universaalteenuse leping, mida riik pakub  1. oktoobrist.
  • Elektriarvel hüvitatakse elektrienergia osa. Arve teised osad nagu võrgu- ja taastuvenergiatasu ning käibemaks jäävad samaks ja neile hüvitis ei kohaldu.
  • Toetused rakenduvad automaatselt ning inimene ise kusagile avaldusi esitama ei pea. Välja arvatud erandid, millest on juttu kirja lõpus.

GAAS

Gaasi puhul on tarbijale hüvitise osakaal suurim. Gaasi kodutarbijale (sh korteriühistutele) kompenseerib riik 80 protsenti kuu keskmise gaasihinna sellest osast, mis ületab käibemaksuta 80 eurot/MWh. Gaasi puhul on kompensatsioonile pandud lagi, mis tähendab, et majapidamisele hüvitatakse kuni ca 250 kuupmeetri (2600 KWh /2,6 MWh) kuine tarbimine. See on võetud keskmise eramu gaasitarbimise järgi.

Näiteks kui kuu jooksul kulus tarbijal gaasile keskmiselt 230 eurot/MWh (käibemaksuta), siis riigipoolse hüvitisega maksab tarbija ise 110 eurot/MWh.

NB! Korterühistutele tarbimislage ei kehtestata!

 

KAUGKÜTE

Kaugkütte kodutarbijale kompenseeritakse soojuse kulu 80 protsendi ulatuses hinnast, mis ületab 80 eurot/MWh (käibemaksuta). Näiteks kui kaugküttevõrgu kaudu jaotatud soojuse hind on 97,15 eurot/MWh, väheneb see tarbija jaoks tasemeni 83,4 eurot/MWh.

NB!  Kaugkütte puhul tarbimislage ei ole, see tähendab, et küttearvel rakendub hüvitis kogu tarbitud kogusele.

 

Erandid

On ka kodutarbijaid, kellele kompensatsiooni automaatselt ei saa. Neil tuleb esitada avaldus Keskkonnainvesteeringute Keskusele (https://kik.ee/et/toetatavad-tegevused/energiahuvitised-kodutarbijatele). Seda näiteks juhul kui elamuarenduspiirkonnas vahendab kodutarbijatele energiat eraldi äriühing, mittetulundusühing või ühistu. Samuti võib avalduse esitamise vajadus tekkida väiksemates kaasomandis korterelamutes, kus ei ole veel korteriühistuid asutatud ja energiatarbimine on korraldatud ühe omaniku kaudu. Ka gaasitarbijate puhul on olukordi, kus nt gaasikatel on rajatud aastaid tagasi mitme perele peale ja arve maksmine käib kokkuleppeliselt ning see ei kajastu ühegi gaasimüüja lepingutel. Siis tuleks hüvitise lagi väga kiirelt ette, aga avaldust tehes saab rakendada tarbimislage (ca 250 kuupmeetrit) igale leibkonnale eraldi.

 

Miks on energiahinnad kõrged?

Eelmisel talvel alanud energiahindade kiire tõus seab ohtu perede ja ettevõtete toimetuleku. Seetõttu on riigi jõuline abi oluline.

Hinnatõusu peamine põhjus on Venemaa alustatud sõda Ukrainas, aga laiemalt energiasõda kogu Euroopas, kus Venemaa kasutab gaasi poliitilise relvana. Venemaa tegi 2022. aastal ühepoolse otsuse peatada gaasitarned mitmesse ELi liikmesriiki. See on suurendanud tarnete ebakindlust ja tõstnud gaasi hinna rekordiliselt kõrgele tasemele. Kuna elektrit toodetaksegi enamasti gaasist, on Euroopa Liidu energiaturu praegusest korraldusest tingituna kiire gaasihinna suurenemine põhjustanud elektrihindade järsu tõusu.

Eesti majandus- ja taristuminister, sotsiaaldemokraat Riina Sikkut astub jõulisi samme, et takistada energiahindadega spekuleerimist ning suurendada kohalikke ning just taastuvenergial põhineva elektritootmise võimekusi, et Eesti suudaks katta kogu oma tarbimisvajaduse.

Loe lisa universaalteenuse kohta SIIT https://mkm.ee/universaalteenus

Loe lisa energiahüvitiste kohta SIIT https://mkm.ee/energiakulude-huvitised