Riina Sikkut: härra Lotman, ärge pange mulle sõnu suhu!

digiArvamus

Kuulan Mihhail Lotmani küsimusi riigikogu saalis alati huviga – need on teravad ja eristuvad sageli ülejäänutest. Samuti loen tema blogipostitusi ja artikleid, kuigi ei ole temaga alati nõus. Ma ei eelda, et härra Lotman minu sõnavõtte samasuguse tähelepanuga jälgib, kirjutab riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Riina Sikkut Postimehes.

Nii et kui ta talvel teise samba teemalises blogipostituses omistas mulle ekslikult sõnavõtu, kus ma soovivat «rumalaid maksumaksjaid» säästma suunata nagu lapsi lasteaeda, siis saatsin talle e-kirja, kus juhtisin eksimusele tähelepanu.

Ma võrdlesin Lotmani viidatud sõnavõtus kohustuslikku pensioniks säästmist põhihariduse kohustuslikkusega ehk siis lühiajalist ja pikaajalist kasu. Kokkuvõttes – väike vabaduse piiramine olevikus annab suurema vabaduse tulevikus ning säästud ja haridus võimaldavad teha rohkem valikuid ehk olla ise oma õnne sepp, mida parempoolsed idealiseerivad.

Ei saanud ma oma kirjale vastust ega parandatud ka blogipostitust. Olgu nii.

Nüüd viitab Mihhail Lotman Postimehes ilmunud parempoolsuseteemalises artiklis taas sotsidele, kes «Riina Sikkuti suu läbi võrdlesid Eesti elanikke lastega, kes ei taha minna lasteaeda, aga nende enda huvides tark ema nad ikkagi sinna viib». Mida ma sellest järeldan?

Ilmselt ei ole tegu eksimusega, vaid ma kehastan Lotmani jaoks sotsiaaldemokraadi võrdkuju. Ma tõepoolest arvan, et Eestis ei peaks lapsevanem kohtu kaudu oma lapsele tugiisikut välja võitlema. Eaka suurim mure ei tohiks olla hooldekodukoha maksumuse katmine. Inimese eluvalikuid ei peaks juhtima ravikindlustuse kaotamise hirm. Ja tasuta kõrgharidus ei tähenda tasuta ülikoolis töötamist ja hobi korras teaduse tegemist. Ja kasv ei tule tööturgu ja majandust sulgedes ja e-lahendusi peljates. Muidugi on uskumatu rumalus arvata, et inimõigused ja õigusriik ohustavad eesti rahvuse, keele ja kultuuri kestmist. Kõike seda leian ma samuti.

Eraldi võib arutada selle üle, miks tekitab lasteaed Mihhail Lotmanis negatiivseid seoseid ja milline on tema kokkupuude tänapäevase lasteaiaga. Samuti tasub arutleda selle üle, miks sõltub alushariduse kättesaadavus endiselt vanemate rahakotist.

Härra Lotman, võite mind vasakpoolsuse võrdkujuna kasutada ka edaspidi, aga palun ärge pange mu suhu sõnu, mida ma pole öelnud.

Riina Sikkut: härra Lotman, ärge pange mulle sõnu suhu!