Hannes Hanso: Trumpi ümbritsevad inimesed mõistavad NATO võtmerolli

Ann VaidaVälispoliitika

Ameerika Ühendriikide senaatorid näevad NATO võtmerolli Põhja-Ameerika ja Euroopa julgeolekus, kinnitas USA-s visiidil viibiv kaitseminister Hannes Hanso.

Hanso rääkis “Terevisioonile” ja “Vikerhommikule” antud intervjuus pärast Washingtonis Kapitooliumil mõjukate senaatoritega kohtumist, et vestluspartnerite kinnitusel ümbritsevad valitud president Donald Trumpi inimesed, kes mõistavad NATO võtmerolli.

Hanso ütles, et NATO oli, on ja jääb Eesti julgeoleku tagatiseks. Tema sõnul nõustuti ka, et Euroopa peab ise rohkem panustama. Ta lisas, et Eesti jaoks on see iseenesestmõistetav.

“Midagi pole teha, Euroopa peab hakkama oma julgeoleku eest ise rohkem maksma ja siin on Eesti kogu aeg olnud nõus, olles üks vähestest riikidest, kes tegelikult kulutab oma riigikaitsele seda, mis on lubatud NATOs ehk kaks protsenti SKPst, Eesti puhul isegi rohkem,” märkis ta.

Kaitseministril tuli enda sõnul selgitada ka seda, et Eestis ei ole mingit pööret Kremli suunas toimunud ning meie välis- ja julgeolekupoliitika jätkub endisel kursil.

Hanso kõneles senaatoritega Ameerika Ühendriikide sõjalise kohaloleku olulisusest Euroopas. Tema sõnul näeb Ameerika Ühendriikide senat liitlaskohustusi raudkindlana.

“Päris mitmest allikast on kinnitatud seda, et nüüd, kui valimised on läbi, hakkab ka uus administratsioon tegelema faktidega nii, nagu nad päriselt maailmas on. Kindlasti president Trump saab olema ümbritsetud kompetentsetest ja tugeva intstitutsionaalse ja professionaalse taustaga inimestest,” rääkis Hanso.

“Selles mõttes on tunne hea. Neid asju, mida siin valimiskampaania ajal räägiti, ei maksaks üle dramatiseerida,” lisas ta.

Kaitseministri sõnul on Trumpi ümbritsevad eksperdid pika välis- ja julgeolekupoliitika kogemusega ning meeles tuleb pidada ka seda, et tegelikult ei otsusta üks inimene Ühendriikides midagi – suur mõju on nii kongressil kui senatil.

Küsimusele, millal on Eesti presidendil võimalik saada Trumpi telefonikõne osaliseks, vastas Hanso, et kõik hakkavad mingil hetkel otse uue administratsiooniga suhtlema.

“Eesti kaitseminister Trumpiga kindlasti otseühendust ei saa, aga eks meie kord ka kindlasti tuleb, see on enesestmõistetav ja tavapärane,” kinnitas ta. “Pole tähits, mis päeval Eesti president Ameerika presidendiga räägib, vaid et see kindlasti juhtub”.

ERR