Ivari Padar: olen elanud värvikat elu

Ann VaidaEuroopa

Europarlamendi saadik Ivari Padar oli parajasti sõitmas Tallinna lennujaama Brüsseli lennule, kui ta sai teada, et on valitud Lõuna-Eesti mõjukaimaks inimeseks. Kuna kokku saada ei õnnestunud, tegime temaga intervjuu telefoni teel.

Milline võis olla see hetk, kui otsustasite saada avaliku elu tegelaseks?

Olen algkoolist saadik olnud ühiskonna asjadest huvitatud. Hinded olid mul kolmepuru, aga huvi ajaloo ja ühiskonna asjade vastu oli suur.

Arvan, et üheks tõukemomendiks oli osalemine 1980ndate alguses Võru matkaklubis, mis oli alternatiiv tollasele komsomolile. Väino Tolk, noor geoloog, pani massid suuskadele ja viis Murmanski oblastisse. Kaasarääkimise huvi on mul kogu aeg olnud.

Päris poliitikasse jõudsin 1994. aastal taluliidu kaudu, kui talumehed ütlesid, et tuleb minna lahingusse ja siis vaadati mulle otsa.

Inimesed valisid teid mõjukaimaks inimeseks, kuid keda peate ise enda jaoks mõjukaimaks?

Stardi juures oli Jaak-Hans Kuks mulle suur tugi ja eeskuju. Olin üheksakümnendate alguses väga innustunud luuaga pühkija, aga tegelikult olen tsentripoliitik.

Millega praegu täpsemalt tegelete?

Sõidan lennujaama poole. Euroopa Parlamendis hakkavad peale arutelud teemal Euroopa Liit ja tema rahakott aastatel 2021–2027. Oluline teema on Brexiti läbirääkimised, sest sealt tuleb välja, milline on ELi reaalne rahaline võimekus tulevikus. Tuleb arvestada kärbete perioodi saabumisega.

Teid tuntakse Eestis eelkõige kui maapoliitikut, põllumeeste eest seisjat. On see kuidagi teie poliitikukarjääri ka takistanud?

See on auasi. See pole takistanud mul olla rahandusminister.

Olete praegu 52aastane. Kas varsti on oodata ka Ivari Padari memuaare?

Paar korda on memuaaride kohta küsitud, aga mis on ühed memuaarid väärt, kui seal pole sees alasti tõde?

Te pole valmis alasti tõde välja tooma?

Ei. Pean selleks natuke küpsema. Minu alasti tões pole revolutsioonilisi paljastusi, aga pole salata, et olen elanud värvikat elu.

Postimees