Jens Jaanimägi: riigikogu õiguskomisjon naerab Eesti LGBT+ kogukonnale näkku

digiAbieluvõrdsus

Kolmapäeval teatas riigikogu õiguskomisjon, et kehtiv perekonnaseadus ei ole diskrimineeriv, kirjutab sotsiaaldemokraat Jens Jaanimägi Eesti Päevalehes.

Teatati, et seadus tagab õiguse abielluda kõigile abieluvõimelistele isikutele. Teiste sõnadega teatas meile õiguskomisjon peale pooleaastast menetlust, et kehtiv perekonnaseadus heteropaare ei diskrimineeri. Sisuliselt (või pigem sisutult) teatati, et seadus lubab abielluda kõigil, kellel seadus abielluda lubab ja võtab selle võimaluse kõigilt, kellele seadus abielu ei võimalda.

Sellise vapustava tautoloogiaga naerab riigikogu õiguskomisjon Eesti LGBT+ kogukonnale, oma enda kodanikele otse näkku. Selline loogika ei ole muud kui mõnitus meile kõigile, kes me siin kogunenud oleme, kes me väsimatult võrdse ja salliva ühiskonna eest võidelnud oleme.

Mis teeb mind abieluvõimetuks? Kes otsutab minu võime ja võimetuse üle rajada suhe inimesega, keda ma armastan, luua pere inimesega, keda ma armastan ning elada ühist elu inimesega, keda ma armastan? Ent miks Riigikogu ei taha anda mulle võimalust seada mu suhte, perekonna ja elu seadusliku kaitse alla? Kas minu armastus ongi kuidagi midagi vähemat, kui teiste armastus? Kas minu armastus, perekond ja ühine elu kaaslasega, keda armastan, ongi midagi ebanormaalset, midagi alaväärsemat, midagi põlastusväärset? Oma otsusega andis Riigikogu minu armastusele selge hinnangu. Sellest tulenevalt on minu küsimus Riigikogule: Mis annab teile õiguse, mis annab teile moraalse õigustuse otsustada, et minu armastus väärib vähem kaiset, kui mu naabri, kui mu vanemate või õiguskomisjoni liikmete armastus?

Ma olen tüdinenud kuulamast tühisõnalisi lubadusi valitsuselt, mille moodustavad kaks niinimetatud „liberaalset erakonda”.. Ma olen tündinenud kuulamast õigustusi diskrimineerivatele ja põlgavatele seadustele.Ma olen tündinenud kuulamast poliitikute ettekäändeid, miks ei ole peale 30 aastat iseseisvust suudetud tagada arvestatavale ühiskonnagruppile kõige algelisema inimõiguse — õiguse kaitsele. Ma olen tüdinenud vaatamast pealt, kuidas mu identiteeti, puhtalt mu olemasolu, kasutatakse poliitilise relvana.

Armastus ei ole poliitiline, armastus ei ole vaieldav. Armastus võidab.

Jens Jaanimägi: riigikogu õiguskomisjon naerab Eesti LGBT+ kogukonnale näkku